Navbar logo new
Beleg in Britse defensieve en dividendrijke beurs via ETF
Calendar05 Mar 2024
Thema: ETF
Fondshuis: Trade Republic

Logo klein

Beleg in Britse defensieve en dividendrijke beurs via ETF

Na Brexit hebben veel Europese beleggers hun posities in het Verenigd Koninkrijk afgebouwd. De aantrekkingskracht van het land verbeterde er daarna niet op toen de inflatie boven de 10% uitkwam, de rente fors hoger ging en de economie in de remmen ging. Ondertussen heeft het land zich herpakt en de aandelenmarkt ook maar in tegenstelling tot andere grote Europese beursindices (DAX, CAC40, AEX,…) heeft de FTSE 100-index dit jaar nog geen nieuw record kunnen neerzetten. Toch is de Britse beurs de moeite waard omdat ze relatief goedkoop is, vooral defensieve bedrijven huisvest en een hoog dividendrendement heeft. Voor een spaarplan waar technologie en groeiwaarden een overweging hebben, kan de Britse beurs met deze kenmerken voor extra diversificatie zorgen.

Ongekend is onbemind

Een beurs die door vandaag door veel beleggers over het hoofd wordt gezien is de Britse beurs. Nochtans heeft ze heel wat karakteristieken die in de huidige marktomstandigheden veel marktparticipanten zou kunnen aanspreken. Eerst en vooral is het een zeer defensieve beurs is met vooral bedrijven die uit de zogenaamde oude economie komen. Als beleggers op een bepaald ogenblik minder geneigd zouden worden om risico te nemen, wat vandaag nog niet het geval is, zullen deze sectoren beter in de markt liggen. Het mag niet verbazen dat in het moeilijke beursjaar 2022 de Britse beurs één van de sterkst presterende markten was.

Tr 5032024 1

Binnen de FTSE100-index zijn financials (Barclays, Prudential) goed voor 19,1% van de index, makers van consumptiegoederen (onder meer Diageo, Unilever) voor 17,1%, industriële waarden zoals CRH voor 13,2%, energie (Shell, BP) voor 12,8%, farma (Astra Zeneca, GSK) voor 12,2% en grondstoffen (Glencore, Rio Tinto) voor 9,4%. Technologie aandelen zijn daarentegen slechts goed voor een schamele 1% van deze beursbarometer, net als vastgoed. Opvallend is ook dat de 100 grootste Britse bedrijven zeer internationaal zijn en gemiddeld 75% van hun omzet in het buitenland boeken. De gezondheid van de Britse economie is dan ook van ondergeschikt belang.

Ten tweede kan de Britse beurs bezwaarlijk duur worden genoemd: de FTSE100-index noteert tegen een koers/winst-verhouding van zo’n 11 terwijl de Eurostoxx50 tegen 14,8 keer de verwachte winst noteert en voor de S&P500 is dat zelfs 28. De Britse beursindex is dus gemiddeld veel goedkoper dan andere, grotere beursindices. Daarenboven bestaat de Britse beursbarometer uit gulle dividendbetalers die over het algemeen financieel solide zijn en een winstgroei van 5 à 10% op de langere termijn kunnen voorleggen: de dividenden zijn in principe gegarandeerd. Het gemiddelde dividendrendement ligt met 4% beduidend hoger dan van andere indices.

Ten derde gaat trekt de Britse beurs zich veel minder aan van de geldende beurstendens. De correlatie met de andere beurzen ligt dan ook laag en dat maakt de Londense beurs tot een interessante diversificatie: interessant voor in een goed gespreide portefeuille. Ten slotte nog een belangrijk ‘detail’: verschillende sectoren die in de Britse index goed zijn vertegenwoordigd zijn echte inflatiekampioenen zoals de grondstoffen en energie. Een niet onbelangrijk gegeven, gezien de inflatie nog altijd boven de officiële doelstellingen liggen.

Hoe aanpakken?

De tracker FTSE 100 Income GBP (Dist) (ISIN-code: LU0292097234) van Xtrackers lijkt ons een goede keuze.

Tr 05032024 2

Het is eenvoudige manier om in de FTSE 100 in euro te beleggen en meteen een gediversifieerde portefeuille, bestaande uit de 100 grootste Britse bedrijven, aan te kopen. In de top 10 staan alleen grote namen die weinig Belgische beleggers nog op individuele basis in hun portefeuille hebben. Velen hebben deze waarden de voorbije jaren verkocht om diverse redenen zoals uit vrees voor negatieve gevolgen van de Brexit, de hoge dubbele dividendbelasting, de hoge kosten om te handelen op de Britse beurs, de verlaagde populariteit van defensieve waarden, het moeilijker worden om deze waarden op te volgen, enzovoort. Door de aankoop van een ETF vallen veel van die negatieve factoren weg.

Tr 05032024 3

Deze versie van de tracker draagt onze voorkeur weg omdat er een dividend wordt uitgekeerd en dat gebeurt om de drie maanden. In de tabel hieronder is het overzicht van de dividenduitkeringen van 2023 en 2024. Het laatste dividend werd geknipt op 21 februari en zal op 7 maart uitbetaald: goed voor 0,1327 pond. Op een dividend moet een Belgische belegger een roerende voorheffing van 30% betalen.

Tr 05052024 4

Deze ETF is om verschillende redenen interessant. Enerzijds omdat de Britse beurs wat is achtergebleven tegenover andere Europese indices, en ook flink goedkoper noteert, en zich een inhaalbeweging opdringt. Dit laatste zal zeker het geval zijn indien de risicoaversie op de markten wat zou toenemen en de huidige beursklim en stormloop op technologiewaarden in ademnood geraakt. Het kan daarenboven geen kwaad om binnen een portefeuille of een spaarplan het defensieve component wat uit te bouwen. Anderzijds krijgt u met deze tracker die uitkeert een driemaandelijks een rendement dat vandaag op jaarbasis rond de 4% schommelt.

------------------

Deze content is gesponsord door Trade Republic.

Disclaimer: De informatie verstrekt in deze tekst is uitsluitend bedoeld voor algemene informatieve doeleinden. De auteur van deze tekst is geen gecertificeerd financieel adviseur en verstrekt geen beleggingsadvies. Alle beslissingen met betrekking tot beleggingen dienen te worden genomen op basis van eigen onderzoek, overwegingen en inzichten. Het beleggen in financiële instrumenten brengt intrinsieke risico's met zich mee. Het is mogelijk dat beleggingen in waarde verminderen en leiden tot financieel verlies. Beleggers dienen zich bewust te zijn van de mogelijke risico's en hun eigen risicobereidheid zorgvuldig te evalueren voordat ze beleggingsbeslissingen nemen.