Navbar logo new
Verkiezingen van 2024: hechten de markten belang aan wie er in het Witte Huis zit?
Calendar13 Mar 2024
Thema: Macro

De komende maanden zullen de aanstaande Amerikaanse presidentsverkiezingen het nieuws domineren. Kortetermijnkoppen hebben de kracht om marktvolatiliteit te creëren, maar op langere termijn laat het de markten historisch gezien onverschillig wie het Witte Huis bewoont. De markt heeft onder beide partijen sterk gepresteerd en wordt in plaats daarvan sterker beïnvloed door de bredere conjunctuurcyclus.

Het presidentiële verkiezingsseizoen wordt intenser en de resultaten van Super Tuesday hebben de weg vrijgemaakt voor een hernieuwde tweekamp tussen Joe Biden en Donald Trump. In deze gepolariseerde politieke omgeving zijn er mogelijk veel beleggers die zich zorgen maken over de impact van verkiezingen en politiek op de aandelenmarkt en de economie.

Hoewel er veel kan gebeuren tussen nu en de verkiezingsdag op 5 november, laat de geschiedenis zien dat markten voornamelijk worden gedreven door de bredere conjunctuurcyclus. Markten hebben historisch gezien goed gepresteerd onder beide partijen. Van 2008 tot en met 2020 genereerde de S&P 500 zowel onder Obama als Trump een totaalrendement van 236%... ondanks de enorme waargenomen verschillen tussen de partijen en de toenemende polarisatie van de politiek in Washington. Deze outperformance deed zich bovendien voor ondanks vele budgettaire gevechten, fiscale afgronden, schuldplafondcrises, Amerikaanse kredietratingverlagingen, enz., om nog maar te zwijgen van de wereldwijde financiële crisis, de pandemie en meer.

Hoewel politiek beleid belangrijke gevolgen kan hebben voor specifieke sectoren en de bredere economie kan beïnvloeden, is het nemen van beslissingen die enkel gebaseerd zijn op wie er in de Oval Office zit, historisch gezien onjuist. De meeste beleggers zullen het verstandiger vinden om zich te richten op de fundamentals in plaats van op het dagelijkse verkiezingsnieuws. Het zorgvuldig afwegen van portefeuilletoewijzingen in sectoren, beleggingscategorieën en individuele effecten zal naar alle waarschijnlijkheid het grootste effect blijven hebben op portefeuilleprestaties naarmate de verkiezing nadert.