Navbar logo new
Janus Henderson: De andere 493 - Waar liggen beleggingskansen buiten de Mag 7
Calendar15 Mar 2024
Thema: Beleggen
Fondshuis: Janus Henderson

- Big Tech-aandelen blijven dominant omdat beleggers massaal naar deze veilige havens zijn getrokken in een periode van restrictief monetair beleid.
- Naarmate het monetaire beleid versoepelt, kunnen uit de gratie gevallen delen van de markt weer opbloeien.
- Janus Henderson oppert beleggingsportefeuilles te spreiden naar marktsegmenten die profiteren als de rente daalt.

De 'Magnificent Seven' hebben in 2023 een buitengewone prestatie geleverd op de aandelenmarkt. Deze bedrijven waren een veilige haven voor beleggers vanwege hun stevige winsten en sterke fundamenten. Veel andere ondernemingen in de S&P 500 Index bleven aanzienlijk achter.

De dominantie van de Mag 7 heeft geleid tot een zeldzaam fenomeen van 'smal leiderschap' binnen de S&P 500, vergelijkbaar met situaties uit het verleden zoals de dotcombubbel eind jaren '90 en de "Nifty 50" in 1972. Deze concentratie van marktkapitalisatie in een handvol technologieaandelen heeft de dynamiek binnen de index veranderd, waardoor de invloed van andere sectoren op de algehele prestaties van de index wordt verminderd.

Volgens Nick Schommer, portefeuillebeheerder bij Janus Henderson Investors, is deze situatie een teken voor beleggers om alert te zijn. De historische parallellen suggereren een mogelijk overgewaardeerde markt voor deze topbedrijven, wat vragen oproept over hun marktdominantie op de lange termijn. Schommer wijst tegelijkertijd op kansen voor beleggers bij aandelen die tot nu toe achtergebleven zijn.

Terwijl de 'Magnificent Seven' een veilig toevluchtsoord lijken in tijden van onzekerheid, herinnert Schommer beleggers aan het belang van spreiding en aandacht voor ondergewaardeerde aandelen voor een gezonde balans in de portefeuille. Het moment om verder te kijken dan de technologiereuzen en te investeren in andere delen van de markt, met het oog op groeipotentieel op de lange termijn, kan nu wel eens aangebroken zijn.

Afbeelding: De indexconcentratie van large-caps neemt toe

Vijf grootste bedrijven als aandeel van S&P 500 totale marktkapitalisatie

Indexconcentratie large caps
Bron: Goldman Sachs Investment Research Division, per 12 februari 2024. De grijze balken geven periodes van recessie weer.

Draai Fed-beleid

In december gaf de Federal Reserve (Fed) aan van plan te zijn om over te stappen van een verkrappend monetair beleid naar een versoepelingscyclus. Deze draai van inflatiebestrijding naar het aansturen op een zachte landing veroorzaakte een rally en marktrotatie. Nadat veel sectoren in 2023 waren gedaald door de hogere rente en het vooruitzicht van een recessie, normaliseerde de markt en begonnen uit de gratie gevallen aandelen weer te presteren. Nu de markt meer vertrouwen krijgt in een zachte landing en de verwachtingen voor een soepeler monetair beleid aanhouden, verwacht Schommer dat deze rendementsverbreding aanhoudt.

Veerkrachtige winsten

De defensieve marktsectoren bleven achter in 2023 toen de Fed de rente agressief verhoogde, maar Schommer meent dat bepaalde sectoren klaarstaan zijn om beter te presteren. Hij verwacht bijvoorbeeld een sterk 2024 voor de gezondheidszorg en nutsbedrijven omdat ze veerkrachtige winsten kunnen realiseren ongeacht het economische klimaat en omdat hun kapitaalkosten dalen naarmate het monetaire beleid versoepelt. Small- en mid-caps profiteren ook van lagere financieringskosten. Deze bedrijven zijn afhankelijker van de kapitaalmarkten en hun financieringskosten zijn nu minder hoog dan twee maanden geleden.

Op zoek naar diverse rendementen

Met de draai van het Fed-beleid denkt Schommer dat beleggers nu op zoek moeten naar spreiding in verschillende marktsegmenten, bedrijfsgroottes en beleggingsstijlen. De rally aan het einde van 2023 liet hernieuwde kracht zien in sectoren die een recessie hadden ingeprijsd, zoals financiële instellingen en consumentenaandelen. Deze rotatie weerspiegelde het vertrouwen van de markt in een zachte landing. Schommer verwacht dat deze verbreding van het rendement zich in 2024 zal voortzetten.

Er zijn nog steeds risico's om in de gaten te houden, zoals een versnelling van de inflatie of een scenario van een harde landing, maar de vooruitzichten voor een genormaliseerde markt zijn volgens Schommer aan het verbeteren. Met aandelen in sectoren die over het hoofd zijn gezien en buiten de grootste techbedrijven om, denkt hij dat beleggers hun portefeuilles kunnen positioneren voor de overgang naar meer divers marktleiderschap.