Navbar logo new
Europese bankensector in goede gezondheid
Calendar16 Mar 2024
Fondshuis: Lazard

Door Scander Bentchikou, Portfolio Manager / Analyst, Lazard Frères Gestion

Scander bentchikou
Scander Bentchikou
Na 13 jaar van ondermaats presteren, gekenmerkt door de financiële crisis van 2008 en de schuldencrisis in de eurozone (2010-2012), laten de Europese banken voor het derde achtereenvolgende jaar solide prestaties zien. De EuroStoxx Banks index (SX7E) is sinds eind 2022 met 33% gestegen en bereikte daarmee het hoogste niveau in bijna vijf jaar. Ondanks de recente stijging hebben de Europese banken sinds 2007 een totaalrendement (prestatie met herbelegd dividend) van -71% (per 13/03/2024) geboekt, vergeleken met +99% voor de Eurostoxx-index.

Het recente herstel van de Europese bankensector werd aangedreven door een combinatie van lage multiples en een uitstekend winstmomentum. De resultaten waren vooral te danken aan (i) de sterke renteverhoging door de ECB in 2022, (ii) uitstekende kostenbeheersing, (iii) stabiele kredietverliezen (risicokosten) dankzij dalende werkloosheidscijfers, loonstijgingen en lage bedrijfsinsolventiecijfers, ondanks recente crises (Covid-19, invasie in Oekraïne en energiecrisis), en (iv) een opmerkelijke opleving van de aandelenmarkten. Daarnaast hebben banken uit perifere landen zoals Ierland, Italië en Spanje aanzienlijk bijgedragen aan de groei van de sector, dankzij hun beleid van leningen met variabele rente die zijn geïndexeerd op de korte rente.

De banksector blijft echter cyclisch en de resultaten zijn nog steeds onderhevig aan een mogelijke verslechtering van de werkgelegenheid, consumptie, investeringen en kapitaalmarkten. Bovendien is de piek in de nettorente voor veel Europese banken niet ver weg en zullen sommige hun nettorente dit jaar al zien dalen.

Toch heeft het einde van de negatieve rentetarieven een duurzaam herstel van de bankfunctie mogelijk gemaakt, wat een nieuw tijdperk van winstgevendheid inluidt voor de Europese banken, die op middellange termijn nog steeds ondergewaardeerd zijn. De huidige multiples blijven verdisconteerd, dankzij een winstgroei die de prestaties van de aandelenmarkten overtreft. Ondanks voorspellingen van lagere rentetarieven in de tweede helft van het jaar, zouden deze voldoende hoog moeten blijven om de marges van de Europese banken te ondersteunen.

Europese bankensector