Macrocast Gilles Moëc - AXA Group Chief Economist and Head of AXA IM Research
We verkennen enkele macrofinanciële gevolgen van de aanstaande Franse vervroegde verkiezingen, met de nadruk op het begrotingstraject. Gelukkig helpt de daling van de Amerikaanse rente de Europese markten voorlopig om met de schok om te gaan. We bekijken ook hoe de populistische push de aanpak van de EU-Commissie van de handel met China nog delicater maakt.
De onverwachte algemene verkiezingen die de Franse president heeft uitgeschreven, hebben de markten buiten de Franse grenzen beïnvloed. De spreads op staatsobligaties zijn groter geworden in de periferie van de eurozone en in Frankrijk. Er zijn geen onmiddellijke existentiële bedreigingen voor de monetaire unie - het extreemrechtse Rassemblement National, dat na zijn overwinning in de Europese verkiezingen stevig aan de top staat in de peilingen, wil niet langer dat Frankrijk uit de monetaire unie stapt - maar de onzekerheid over de macrofinanciële uitkomst op 7 juli is groot nu de budgettair verkwistende agenda's van zowel extreemrechts als links concurreren met het meer orthodoxe aanbod van de worstelende huidige centristische meerderheid.
We leiden onze lezers door de eigenaardigheden van het Franse electorale en institutionele systeem. Op basis van de weinige relevante peilingen is het meest waarschijnlijke scenario een parlement zonder meerderheid. We onderzoeken hoe Frankrijk zou kunnen functioneren zonder een meerderheid, vooral vanuit het oogpunt van de capaciteit om een begroting goed te keuren, een belangrijk punt van zorg gezien de recente verlaging van de Franse staatsschuld door S&P. Frankrijk heeft veel meer mogelijkheden dan de VS om "government shutdown" situaties te vermijden. Toch zou een echte meerderheid nodig zijn om de aanzienlijke discretionaire fiscale correctiemaatregelen uit het huidige Franse stabiliteitsprogramma uit te voeren. We onderzoeken ook het scenario met de op één na hoogste waarschijnlijkheid volgens de peilingen, namelijk een regering onder leiding van de RN. De uitkomst zou in essentie afhangen van de vraag of een dergelijke regering zich zou richten op "sociale/culturele kwesties" en weinig risico zou nemen met economisch beleid - het "Meloni-model" - of zou proberen haar zuinige 2022-manifest waar te maken.
Er is enige discussie geweest over wat de ECB zou kunnen doen als de spreads verder oplopen. Dit is waar de botsing met Brussel zich zou kunnen voordoen. Als de ECB haar TPI-instrument wil inzetten, moet het EU-kader voor begrotingstoezicht worden nageleefd, wat altijd een uitdaging is voor een populistische regering. Voorlopig biedt de daling van de lange rente in de VS en wereldwijd, veroorzaakt door weer een maand van goed nieuws over de inflatie in de VS, enige bescherming. Los daarvan kan de populistische push in Frankrijk en Europa als geheel geen invloed hebben op het beleid in Brussel. Dit maakt de gerichte aanpak van de Commissie van de import van EV's uit China nog delicater.