Het huidige small- en midcapsbeleggingsklimaat toont enkele opvallende overeenkomsten met de periode tussen het dot-com-tijdperk (begin 2000) en het begin van de financiële crisis (2008). De rendementen van aandelen in de MSCI ACWI SMID Index overtroffen toen de largecaps in de MSCI ACWI Large Cap Index met liefst 73%. Beleggers kunnen momenteel, net als destijds relatief goedkoop en met een gunstig rendement in het vooruitzicht, in small- en midcaps stappen. Dat stelt Nicholas Paul, portefeuillemanager bij de Amerikaanse vermogensbeheerder MFS, in de Equity Insight van deze maand.
“Daarnaast wijken de huidige rente- en inflatiepercentages nauwelijks af van die tussen 2000 en 2008. Voordat de financiële crisis de wereld in zijn greep hield hadden de markten net te maken gehad met het uiteenspatten van de dot.com-zeepbel. De waarde van zogenoemde meme-bedrijven is op evenveel zoveel lucht gebouwd als de meeste internetbedrijven van destijds. De concentratie van hypebedrijven in de Russell 1000 Growth Index aan het eind van 2001 vertoont duidelijke overeenkomsten met de afgelopen tijd", stelt Paul vast.
Toekomstige bestedingstrends komen volgens Nicholas Paul een ruimer scala aan sectoren ten goede, waar veel kleine en middelgrote bedrijven onder vallen. Paul denkt dat small- en midcapbedrijven zich gaan storten op investeringen in verouderde vaste activa en opdrachten gaan binnenslepen die voortstromen uit on- en nearshoring. “Grootbedrijven kunnen die draai niet snel maken en dat levert margedruk op.”
De portefeuillebeheerder van MFS denkt dat het beleggen in small- en midcapbedrijven juist nu interessant kan zijn omdat het moeilijk is om toegang te krijgen tot deze aandelen via de conventionele indices. Dit is vooral te wijten aan de sterk toegenomen marktkapitalisatie van enkele grote Amerikaanse tech-fondsen. Het aandeel small- en midcapfondsen in de MSCI All Country World Index is gedaald van 45% in 2010 naar 21% in 2023, terwijl de gewogen gemiddelde marktkapitalisatie van de index steeg van $66 miljard naar $468 miljard. Dit komt vooral omdat het aantal bedrijven met een gestegen beurswaarde tot boven de $300 miljard aanmerkelijk toenam binnen de index.
Analisten hebben de neiging om bedrijven binnen de MSCI All Country World SMID Index minder goed te volgen. Bovendien is er binnen de index meer keus uit verschillende bedrijven dan wanneer beleggers zich alleen richten op de largecaps.