Door Gilles Moëc, AXA Group Chief Economist and Head of AXA IM Research
Uit de eerste ronde van de Franse verkiezingen kwam extreem-rechts duidelijk als eerste uit de bus, en Macrons alliantie als verre derde, maar RN deed het 2 tot 3 punten minder goed dan wat sommige van de laatste peilingen suggereerden. Toch gaven de zetelprognoses aan dat RN nog steeds dicht bij de meerderheidsdrempel zat. Deze extrapolaties waren echter "dead on arrival" omdat de linkse alliantie en de centristen hun kandidaten die op de derde plaats eindigden, zullen terugtrekken uit de tweede ronde om te proberen te voorkomen dat de RN de drempel overschrijdt, ook al blijft de precieze reikwijdte van deze "wederzijdse terugtrekkingen" onduidelijk. Wat wel duidelijk is, is dat terwijl de Macronisten alle hoop hebben verloren om zelfs maar in de buurt van een meerderheid te komen, een overwinning van de linkse alliantie nu rekenkundig erg moeilijk zou zijn gezien het grote aantal kiesdistricten waarin ze derde werden. Het ontbreken van een solide meerderheid door een van de belangrijkste blokken blijft een zeer plausibele uitkomst.
Een artikel in de FT van vorige week wekte opnieuw de interesse in de voorwaarden waaronder het Transmission Protection Instrument van de ECB zou kunnen worden geactiveerd om Frankrijk te helpen. Onze interpretatie is dat het feit dat Frankrijk - en Italië - nu weer onder de Excessive Deficit Procedure vallen, niet per se een belemmering hoeft te zijn zolang de regering enige bereidheid toont om de aanbevelingen van de EU-raad op te volgen. Gezien de twijfels in sommige belangrijke landen zou de ECB er echter voor moeten zorgen dat de maatregelen "evenredig" zijn aan het risico, wat suggereert dat een toename van de spread de economie ernstig zou moeten aantasten om TPI in werking te laten treden. Het instrument is er om een crisis te verzachten, niet om hem in de kiem te smoren. Wat de Franse regering ook besluit te doen, ze moet niet rekenen op onmiddellijke steun van de ECB.
Als we ten slotte kijken naar de nieuwsstroom van de afgelopen week in de VS, zijn we paradoxaal genoeg nog meer overtuigd dat de Fed de rente in september zal verlagen, temidden van beter nieuws over de inflatie en meer tekenen dat de economie zachtjes afzwakt, maar ook meer bezorgd over de mogelijkheid dat de Fed in 2025 niet veel meer zal verlagen - met een domino-effect op de langetermijnrente - omdat de kans op een overwinning van Trump en de uitvoering van zijn inflatieplatform toeneemt.