Navbar logo new
Is het alleen haast?
Calendar29 Jul 2024
Thema: Macro
Fondshuis: AXA

Door Gilles Moëc, AXA Group Chief Economist and AXA IM Head of Research

- Bill Dudley riep de Fed deze week al op om te verlagen. Wij denken niet dat ze dat zullen doen, maar zijn punten vinden weerklank.
- Voor zowel de BOE als de BOJ zal een nog steeds wazige macroconfiguratie hen dwingen tot “leaps of faith”.
- Het Chinese Plenum Communiqué gaf geen signaal voor een grote strategiewijziging - louter renteverlagingen zijn echter geen wondermiddel.
- De Franse economie doet pijn... maar wij denken dat de middelmatige datastroom in Duitsland ook de aandacht zou moeten trekken.

Bill Dudley riep de Fed deze week al op om haar beleidsrente te verlagen, gezien de zich opstapelende tekenen dat de Amerikaanse economie aan het landen is, met vooral scheuren in de bestedingscapaciteit van huishoudens aan de onderkant van de inkomensladder. We zijn het ermee eens dat de laatste PCE-afdruk de deur wijd openzet voor een echte verschuiving in de beleidskoers van de Fed - hoewel we tot afgelopen winter nooit geloofden in het enthousiasme van de markt voor een half dozijn verlagingen in 2024, verwierpen we ook de “geen verlaging dit jaar”-hypothese - maar de Q2-afdruk voor het BBP was waarschijnlijk “te netjes” om het FOMC in de noodmodus te krijgen. In elk geval kan Jay Powell de “kritiek van laattijdigheid” gemakkelijk van tafel vegen door duidelijk te maken dat er in september een verlaging komt en dat dit het begin zou zijn van een “restrictieverwijderingsproces”.

We blijven ons meer richten op de moeilijkheid voor de Fed om te blijven snijden in 2025 als D. Trump wordt verkozen. De Amerikaanse presidentsverkiezingen zijn krap geworden en hoewel we niet verwachten dat economische thema's erg belangrijk zullen zijn in de debatten van de komende drie maanden, zal de uitkomst van enorm belang zijn voor de wereldeconomie. In deze context bekijken we het communiqué van het Plenum van de Communistische Partij van China, dat volgens ons de focus van Peking op de aanbodzijde van de economie bevestigt. Wij blijven van mening dat de binnenlandse vraag het zwakke punt van China blijft, en het valt ons op hoe steeds meer landen - zelfs in het Zuiden - maatregelen nemen tegen de invoer van Chinese producten.

De BOE en de BOJ komen deze week bijeen in onduidelijke macro-omstandigheden in eigen land. Per saldo denken wij dat de BOE met 25 basispunten zal verlagen, maar het is een close call omdat het MPC waarschijnlijk verdeeld zal zijn. De BOJ moet haar beleid sneller normaliseren om de munt te ondersteunen, maar de economie blijft middelmatig. Wij denken dat het te ontmoedigend zou zijn om een enorme verlaging van de hoeveelheid obligatieaankopen - direct naar 3 biljoen per maand - te combineren met een renteverhoging.

Tot slot kijken we naar de recente enquêtes over het ondernemersvertrouwen in de eurozone. In Frankrijk bevestigen ze dat het bedrijfsleven een afwachtende houding aanneemt tegen de achtergrond van de nog steeds grote politieke onzekerheid, maar we vestigen de aandacht op de zwakte van de Duitse indicatoren. Dit zou de ECB-haviken moeten helpen accepteren om een verlaging in september niet in de weg te staan.