Navbar logo new
"We moeten belegd blijven in Amerikaanse aandelen, ondanks de verkiezingen"
Calendar20 Aug 2024
Fondshuis: AllianzGI

Door Frédéric Lejoint

De terugtrekking van Joe Biden uit de Amerikaanse presidentsverkiezingen heeft het pad geëffend voor Kamala Harris om de Democratische nominatie te winnen. Greg Meier (Senior Economist bij Allianz Global Investors) legt de belangrijkste gevolgen uit die de verkiezing van Donald Trump of Kamala Harris zou hebben op de prestaties van de financiële markten.

Greg meier
Greg Meier

Wat is de huidige staat van de Amerikaanse economie?

Greg Meier: "De meeste Amerikaanse recessies worden voorafgegaan door omgekeerde rentecurves en dit is al meer dan 750 dagen het geval, de langste periode ooit. Toch zouden de Verenigde Staten nog een paar kwartalen positieve groei moeten kunnen laten zien. Deze veerkracht wordt verklaard door de kracht van de arbeidsmarkt, met een werkloosheidspercentage dat extreem laag blijft. Er is momenteel weinig reden voor huishoudens om te vrezen voor slechte tijden, wat de veerkracht van de consumentenbestedingen verklaart".

Maakt u zich geen zorgen over het aantal wanbetalingen op creditcards?

G.M.: "Het uitgangspunt was historisch laag en het huidige wanbetalingspercentage ligt binnen de normale bandbreedte van de afgelopen veertig jaar. Als consumenten echt in financiële moeilijkheden zouden verkeren, zou dit duidelijk zijn op gebieden zoals vliegreizen, die grotendeels gekozen kosten zijn. Tijdens de 4 juli-festiviteiten van dit jaar werd een recordaantal vliegreizen geboekt. De Amerikaanse economie kan de komende kwartalen vertragen, maar de Fed heeft nu de wil en de middelen om de rente te verlagen om de economische activiteit te ondersteunen.

Laten we verder gaan met de verkiezingen die op 5 november worden gehouden. Wat zijn de hoofdpunten van dit evenement?

G.M.: "Het beleid van de kandidaten zal de markten op drie belangrijke gebieden beïnvloeden: economische groei, inflatie en de vraag naar veilige havenactiva. We hebben de kortetermijnimpact van deze drie belangrijke kwesties op de markten onderzocht, ervan uitgaande dat geen van beide partijen tegelijkertijd het presidentschap en beide kamers zal controleren. Bovendien is het, gezien de nabijheid van de verkiezingen, onwaarschijnlijk dat het economische programma van Kamala Harris veel zal afwijken van het programma dat door Joe Biden wordt gesteund".

Laten we beginnen met de impact van deze verkiezingen op het Amerikaanse fiscale beleid..

G.M.: "Op dit gebied zou de impact beperkt moeten zijn, omdat een grote doorstart onwaarschijnlijk lijkt als het voorzitterschap niet beide kamers controleert. Het is daarom onwaarschijnlijk dat het Congres volledige verlengingen zal goedkeuren van de belastingverlagingen die Donald Trump in 2017 introduceerde en die in 2026 aflopen. Onder een verdeelde regering zal de impact van het begrotingsbeleid waarschijnlijk neutraal zijn".

Zijn de verschillen groter op het gebied van handelsbeleid?

G.M.: "Omdat tarieven kunnen worden gewijzigd zonder goedkeuring van het Congres, is dit een gebied waarop de Amerikaanse presidentunilaterale actie kan ondernemendie de groei, inflatie en markten kan beïnvloeden. Zowel Trump als Biden hebben dit wapen gebruikt tijdens hun laatste twee ambtstermijnen en nieuwe maatregelen zijn waarschijnlijk. Donald Trump zal waarschijnlijk agressiever zijn op dit gebied, met een belasting van 10% op import en meer specifiek een belasting van 60% op Chinese producten. Het effect zou daarom waarschijnlijk negatief zijn voor buitenlandse aandelen en zou leiden tot inflatoire druk in de Verenigde Staten, met hogere rentevoeten en een groter risico op een recessie. Op geopolitiek vlak kan de verkiezing van Donald Trump de steun voor de NAVO in vraag stellen, de vraag naar veilige havens doen toenemen en ook wegen op internationale aandelen".

Welke andere factoren kunnen de inflatie beïnvloeden?

G.M.: "Op het gebied van immigratiebeleid hebben presidenten van de VS ook eenzijdige macht. In deze context zou de verkiezing van Donald Trump leiden tot beperkingen op immigratie, wat zou resulteren in een versnelde looninflatie en lagere marges voor bedrijven. Omgekeerd zou een voortzetting van het huidige immigratiebeleid goed nieuws zijn voor het vermogen van de Federal Reserve om de inflatie onder controle te houden".

En hoe zit het met het klimaatbeleid?

G.M.: "De situatie zou hier omgekeerd zijn. Het beleid van Donald Trump zou het gebruik van hernieuwbare energie verminderen en meer vertrouwen op fossiele brandstoffen, in het bijzonder door het verminderen van regelgevende barrières in de energiesector. Deze nieuwe beleidsrichting zou de Amerikaanse groei helpen stimuleren door een goedkopere energiebron te gebruiken. Omgekeerd is de wens van Kamala Harris om het aanbod van groene energie te vergroten een factor in inflatie en hogere obligatierentes".

De impact van de verkiezingen is ook belangrijk voor de toekomst van het monetaire beleid..

G.M.: "Tijdenshet presidentschap van Donald Trump bestaat het risico dat hij de onafhankelijkheid van de Federal Reserve zal proberen te ondermijnen door agressief aan te sturen op stimulusmaatregelen voordat hij Jerome Powell aan het einde van zijn termijn vervangt. De gevolgen voor de markt zijn echter minder duidelijk, omdat het monetaire beleid wordt bepaald door een comité, niet alleen door Jerome Powell. Als Donald Trump erin slaagt om aan te dringen op een snelle verlaging van de belangrijkste rentevoet, bestaat het risico dat de langetermijnrente stijgt uit vrees voor inflatie. Veilige activa zoals goud zouden kunnen profiteren.

Welke kandidaat zou uiteindelijk het meest gunstig zijn voor de financiële markten?

G.M.: "DonaldTrump zal waarschijnlijk de Amerikaanse dollar en goud ondersteunen. Toen hij aan de macht was, nam hij een ferm standpunt in over een aantal kwesties, en deze standpunten zullen worden gehandhaafd als hij wordt herkozen. Een verdere stijging van Amerikaanse aandelen lijkt echter moeilijk voor te stellen met de fiscale terughoudendheid van een verdeelde regering, in combinatie met de negatieve impact van een hogere inflatie door het handels- en immigratiebeleid. Internationale aandelen kunnen in deze omgeving meer te lijden hebben. De impact van Kamala Harris zou neutraler kunnen zijn en in lijn met het presidentschap van Biden, en ook beperkt door een verdeelde regering. Zodra de resultaten bekend zijn, zullen de markten zich waarschijnlijk weer richten op de economie. Dit betekent dat het voor de meeste beleggers belangrijk is om de volatiliteit op de korte termijn te negeren en te blijven beleggen in de Amerikaanse markt".