Wanneer er tegenwoordig wordt gepleit voor beleggen in aandelen uit opkomende markten, draait de argumentatie meestal om de relatieve waardering. Dit is begrijpelijk, aangezien deze beleggingscategorie het afgelopen decennium weinig vooruitgang heeft geboekt, terwijl aandelen uit ontwikkelde markten – onder leiding van de VS – aanzienlijk zijn gegroeid. Naast deze waarderingsargumenten komt er nu ook steeds meer waardering voor de macro-economische veerkracht van opkomende markten. Na de meest agressieve verkrappingscyclus van de Fed in een generatie lijken de meeste grote opkomende economieën zonder kleerscheuren uit de strijd gekomen.
De economische groei in opkomende markten blijft echter vaak onderbelicht. Vaak wordt gezegd dat de gouden eeuw van de globalisering ten einde loopt en dat de opkomende markten, die in het verleden volop van deze trend hebben geprofiteerd, het zwaarst getroffen zullen worden door deze ommekeer. Maar wat zich nu voltrekt is geen de-globalisering, maar ontzuiling, nu de Westerse landen China uit hun systeem proberen te verdrijven. In andere opkomende markten zullen nieuwe winnaars zich aandienen naarmate de toeleveringsketens zich aanpassen, en zullen nieuwe ‘exportkampioenen’ in landen als Vietnam en Indonesië het voortouw nemen naarmate er meer kapitaal naar deze markten stroomt.
Een verschuivend zwaartepunt
Aandelen in Mexico, Zuid-Korea, Vietnam en India krijgen eindelijk meer aandacht na jaren van veronachtzaming, omdat veel antwoorden op de belangrijkste uitdagingen van de komende decennia in de opkomende markten te vinden zijn. “Als je denkt aan de overgang naar hernieuwbare energie, dan zijn er heel veel essentiële mineralen nodig, zoals koper en nikkel”, zegt Will Sutcliffe, hoofd van het Emerging Markets aandelenteam van Baillie Gifford. “Als je denkt aan ontwikkelde markten die hun productiesectoren nieuw leven inblazen, dan is heel veel staal en cement nodig. En als je denkt aan kunstmatige intelligentie (‘AI’), dan hebben we veel halfgeleiders nodig. Als ik aan al die dingen denk, lijkt het idee dat het zwaartepunt van de wereldeconomie zal blijven overhellen naar opkomende markten heel plausibel.”
Macro is belangrijk
Wat is er dan nodig om als belegger te profiteren van deze verschuiving? De extreme aard van cycli in opkomende markten betekent dat er lange perioden kunnen zijn waarin top-down factoren zeer belangrijk zijn of zoals Sutcliffe zegt: "Sommige beleggers zullen je vertellen dat macro-economie er niet toe doet, het gaat allemaal om het vinden van geweldige bedrijven en het focussen op fundamentele factoren. Maar macro-economie doet er wel degelijk toe in opkomende markten."
Als je de juiste bedrijven op het verkeerde moment kiest, kunnen valuta-bewegingen en strengere financiële voorwaarden de waarde van aandelen en obligaties uit opkomende markten in een neerwaartse spiraal doen belanden. Maar de resultaten kunnen geweldig zijn als beide factoren in je voordeel werken. En er zijn tekenen die erop wijzen dat zo’n periode eraan komt.
“We zitten nog steeds onder de piek van 2007 in de MSCI Emerging Markets Index in een tijd waarin andere wereldwijde aandelenmarkten het goed hebben gedaan en er meer kapitaal uit opkomende markten is vertrokken dan er in het grootste deel van een decennium is ingestroomd,” zegt Sutcliffe. Het resultaat is dat de beleggingen ondergewaardeerd lijken vergeleken met andere markten. En uit opkomende markten komen steeds meer bedrijven van wereldklasse.
Bedrijven van wereldklasse
Neem Taiwan Semiconductor Manufacturing Corporation, beter bekend als TSMC. Het bedrijf heeft een marktaandeel van bijna 60 procent in de productie van chips voor derden en rekent Apple, NVIDIA en Qualcomm tot zijn grootste klanten. In de jaren ’90 was het bedrijf ongeveer twee keer zo groot als zijn naaste concurrent, United Microelectronic Corporation. Nu is het zes keer zo groot. Dat heeft het bedrijf bereikt door bij elke neerwaartse cyclus te verdubbelen, terwijl de concurrenten een stapje terug deden. “Niemand weet hoe het nieuwe digitale tijdperk eruit zal zien of welke AI-toepassingen het meest succesvol zullen zijn, maar we gaan er vanuit dat TSMC de halfgeleiders zal maken die deze AI-toepassingen aandrijven,” zegt Sutcliffe, “Ik denk dat de markt nog steeds mist hoeveel waarde het zou kunnen creëren.”
Ook India heeft veel veelbelovende startups, terwijl de grotere merken profiteren van het groeiende besteedbare inkomen van de Indiase consument. Sutcliffe geeft aan dat veel van dit potentieel al wordt weerspiegeld in de waarderingen. Hij wijst op Jio Financial Services als voorbeeld van een bedrijf waarvan de vooruitzichten bijzonder rooskleurig zijn. “Er zijn honderden fintech-bedrijven in India,” zegt Sutcliffe. "Wat dit bedrijf speciaal maakt, is dat het wordt gesteund door Reliance Industries en toegang heeft tot al zijn gegevens. We hebben het over 400 miljoen telecomklanten en 200 miljoen retailklanten: dat is een krachtige combinatie."
Geduld loont
Wat levert de verschuiving naar opkomende markten op? Ging het begin van de jaren 2000 over de integratie van China en het westen, de jaren 2020 staan voor iets veel breder: vier miljard mensen in meer dan 100 opkomende economieën die hun handel met beide zijden van de geopolitieke scheidslijn verdubbelen.
Het bewijs hiervan is al economische realiteit aan het worden, nu landen met opkomende markten meer dan ooit met elkaar handeldrijven. Dit gebeurt in toenemende mate in andere valuta dan de dollar, waardoor opkomende markten verder worden bevrijd van hun historische afhankelijkheid van het Amerikaanse beleid. De winsten van deze nieuwe globaliseringsgolf zullen waarschijnlijk worden geherinvesteerd in de opkomende markten zelf. Het zou een veel krachtigere en zichzelf in standhoudende trend kunnen zijn dan alles wat zich eerder heeft voorgedaan.
Het anticiperen op deze langere termijn dynamiek is eenvoudiger dan proberen de omslagpunten in cycli te timen: instorting wordt (op een zeker moment) gevolgd door aanbodverlaging en stimulering, die later door herstel wordt gevolgd. Dus als je de luxe hebt van een lange termijn beleggingshorizon kan geduld lonend zijn.