- Het aftreden van de regering-Kishida en de onverwachte verkiezingsnederlaag van de regerende Liberaal Democratische Partij (LD), die decennialang de Japanse politiek heeft gedomineerd, onder leiding van premier Shigeru Ishiba hebben in Japan tot politieke onzekerheid geleid.
- Nauwlettend de politieke ontwikkelingen volgen is essentieel, aangezien de vorming van een nieuw regeringskader een aanzienlijke impact kan hebben op de markttrends.
- Als de Liberaal-Democratische Partij (LDP) aan de macht blijft, kan de focus van beleggers geleidelijk weer verschuiven naar het vinden van ondergewaardeerde aandelen en het waarderen van solide bedrijfsprestaties.
De recente Japanse verkiezingen hebben met de historische verkiezingsnederlaag van de LDP de in een onverwacht scenario opgeleverd. Analisten wijzen op de onduidelijke aanpak van een politiek-financieringsschandaal gelinkt aan de factie van voormalig premier Shinzo Abe als een van de oorzaken. Algemeen ongenoegen over de stijgende inflatie speelt ook een belangrijke rol, wat een trend is die wereldwijd in de verkiezingsuitslagen zichtbaar is.
Terwijl Japan worstelt met politieke instabiliteit, wordt de behoefte aan een strategische aanpak, met name een die de zorgen van lagere inkomensgroepen adresseert, steeds duidelijker, meent Junichi Inoue, Head of Japanese Equities bij Janus Henderson.
Premier Ishiba, die aanvankelijk weigerde af te treden, heeft beloofd verantwoordelijkheid te nemen voor de verkiezingsuitslag door zijn functie plichtsgetrouw te vervullen. Echter, met nog een belangrijke verkiezing voor het Hogerhuis in het vooruitzicht, lijkt het handhaven van een stabiele regering onder de huidige omstandigheden een zware opgave.
Drie scenario’s
Het land staat nu op een kruispunt met drie mogelijke toekomstscenario's: een coalitieregering vormen met een oppositiepartij, de uitdagingen van een minderheidsregering aangaan, of een coalitie vormen onder leiding van de Constitutionele Democratische Partij van Japan (CDPJ) met andere oppositiepartijen. Gezien de aanzienlijke beleidsverschillen tussen deze oppositiepartijen is de kans op een verenigde oppositie echter klein.
Een beslissing over het nieuwe regeringskader wordt deze maand verwacht, te midden van aanhoudende marktonrust. Sinds augustus vertonen de markttrends onvoorspelbaarheid, en dit patroon houdt waarschijnlijk aan totdat er een stabiele regering is gevormd.
Reactie financiële markten
De financiële markten reageerden ongunstig op het beleid van de DPJ tussen 2009 en 2012. Het vooruitzicht dat oppositiepartijen zoals de CDPJ aan de macht komen, heeft geleid tot bezorgdheid over mogelijke risicoaversie in de markt. Als de LDP daarentegen aan het roer blijft, kan de focus van beleggers geleidelijk weer verschuiven naar het vinden van ondergewaardeerde aandelen en het waarderen van solide bedrijfsprestaties.