Navbar logo new
Interview van de maand: Antje Stobbe (Allianz Global Investors)
Calendar12 Nov 2024
Fondshuis: AllianzGI

"We moeten druk uitoefenen op de slechte leerlingen"

Antje stobbe
Antje Stobbe
Na meer dan twintig jaar verschillende functies te hebben bekleed bij Deutsche Bank , trad Antje Stobbe in 2019 in dienst bij Allianz Global Investors. Sinds 2021 is ze verantwoordelijk voor het engagementbeleid bij de Duitse vermogensbeheerder, waarbij ze toezicht houdt op de contacten met bedrijven en beslissingen over het stemmen op algemene vergaderingen.

Wat is een engagementbeleid voor bedrijven?

Antje Stobbe: "Ons engagementbeleid is ontworpen om onze fiduciaire verantwoordelijkheden uit te oefenen rond drie hoofdthema's: klimaatverandering, planetaire grenzen (biodiversiteit, circulaire economie) en inclusief kapitalisme. We passen ook ons beleid voor het stemmen bij volmacht toe om een consistente vertegenwoordiging van deze kwesties te garanderen."

Kunt u dieper ingaan op deze drie gebieden van engagement?

A.S.: "We zullen daarom proberen ons stemrecht te gebruiken om de genomen beslissingen te beïnvloeden. Met betrekking tot de planetaire grenzen zullen we bijvoorbeeld proberen bedrijven ervan te overtuigen zorgvuldig om te gaan met natuurlijke hulpbronnen. Onder het thema inclusief kapitaal zullen we kijken naar onderwerpen als respect voor mensenrechten, de participatie van vrouwen in managementteams en raden van bestuur en de toepassing van goede sociale praktijken in bedrijven. We stemmen op alle AVA's van de groepen waarbij we betrokken zijn, wat neerkomt op meer dan 9.000 AVA's in de loop van 2023, wat een aanzienlijk aantal is".

Meer concreet, hoe gaat u om met een bedrijf?

A.S.: "Allereerst hebben we een lijst opgesteld van 300 bedrijven waarmee we op regelmatige en constructieve basis willen samenwerken, op basis van een analyse van de belangrijkste risicofactoren, maar ook als antwoord op verzoeken van onze klanten, die steeds meer directe verzoeken doen met betrekking tot verbintenissen die verband houden met duurzame ontwikkeling, met name op het gebied van klimaatverandering of biodiversiteit. In de praktijk geven we de voorkeur aan een rechtstreeks gesprek met het bedrijf, nadat we de veranderingen hebben gedefinieerd die we graag willen zien. In bedrijven die veel broeikasgassen uitstoten, gaan we bijvoorbeeld proberen een koppeling te introduceren tussen de beloning van leidinggevenden en milieudoelstellingen om managers aan te moedigen na te denken over het klimaat".

Volgt u een eerste contact op?

A.S.: "We zullen inderdaad elk van de bedrijven waarmee we een engagementdoelstelling hebben bepaald, op de voet volgen om te zien in welke mate er vooruitgang wordt geboekt. Na een tijdje beoordelen we de situatie en we kunnen dan beslissen om onze reactie te escaleren als de vooruitgang niet voldoende is. We zouden tegen bepaalde resoluties kunnen stemmen op de volgende algemene vergadering om een duidelijk signaal af te geven aan het management dat we niet tevreden zijn".

Werken jullie samen met andere vermogensbeheerders aan engagement?

A.S.: "Ja, absoluut. Het is een benadering die deel uitmaakt van onze strategie en die we toepassen op onze drie hoofdthema's. We hebben ons bijvoorbeeld aangesloten bij organisaties als Nature Action 100 op het gebied van biodiversiteit, de 30% Club ter bevordering van diversiteit en het Net Zero Engagement initiatief van het IIGCC voor de klimaattransitie. Als onderdeel van dit nieuwste initiatief hebben we bedrijven uitgenodigd om duidelijke doelen te stellen voor het verminderen van hun CO2-uitstoot. Het voordeel van samenwerken met andere managers is dat we meer middelen kunnen mobiliseren om druk uit te oefenen op het management, en we kunnen ook een groter aantal bedrijven bestrijken".

Ik neem aan dat elke beheerder de leiding neemt over bedrijven die hij of zij op de voet volgt?

A.S.: "We beslissen dus met welke bedrijven we willen samenwerken, op basis van de omvang van onze belangen, maar ook op basis van onze inschatting van de problemen die er kunnen zijn. Bij de 481 engagementcontacten die we voor 2023 hebben vastgelegd, houden we alleen rekening met bedrijven waar we intensief werk hebben verricht, met direct contact."

Zijn sommige bedrijven nog steeds terughoudend om met beheermaatschappijen te werken?

A.S.: "In de loop der tijd zijn de meeste bedrijven opener geworden, omdat ze zich realiseerden dat het zinvoller is om een constructieve dialoog met hun aandeelhouders te voeren. Maar er zijn ook bedrijven waarmee het contact moeilijker blijft en in dat geval is onze eerste optie om de druk op te voeren telkens als we zien dat er geen vooruitgang wordt geboekt. Sinds 2023 kondigen we ook onze stemintenties aan voorafgaand aan bepaalde algemene vergaderingen, zoals onlangs voor Home Depot en Pepsico. En als een bedrijf ondanks onze acties zijn gedrag niet blijft veranderen, zullen we ons belang in de groep verminderen, ook al ligt de uiteindelijke beslissing op dit gebied bij de fondsbeheerders".

Zijn er van de 481 engagementinspanningen sectoren waarin u meer betrokken bent?

A.S. : "We willen invloed hebben op klimaatkwesties, dus een van onze prioriteiten is om ons te richten op sectoren met een hoge uitstoot, zoals producenten van olie, aardgas en natuurlijke hulpbronnen. In het geval van olieconcerns proberen we er bijvoorbeeld voor te zorgen dat ze overgangsdoelen stellen of hun bedrijfsmodel aanpassen om hun koolstofuitstoot te verminderen, met name door hernieuwbare energieën in hun aanbod te integreren. Beslissingen over kapitaalallocatie zijn bijzonder belangrijk om het traject van een groep te bepalen.

Welke vooruitgang is er de afgelopen tien jaar geboekt?

A.S.: "De onderwerpen die we met bedrijven bespreken zijn breder geworden, terwijl voorheen het belangrijkste gespreksonderwerp draaide om governance. Het vooraf aankondigen van onze stem was ook een effectieve manier om het management te laten zien welke kwesties ons bezighouden, en het geeft ook een sterk signaal af aan de markt en aan onze klanten. Het gezamenlijk met andere beheermaatschappijen indienen van resoluties op de agenda van de AVA is een andere interessante ontwikkeling, met name in de Verenigde Staten. Zo hebben we onlangs een gezamenlijke resolutie ingediend met een grote fastfoodketen over de risico's die gepaard gaan met hun waterverbruik".

Interview door Frédéric Lejoint