Het ziet er rooskleurig uit voor aandelen in 2025 en met name Europese aandelen zijn aantrekkelijk gewaardeerd, zegt Oliver Collin, co-hoofd Europese aandelen bij vermogensbeheerder Invesco. ”Europa heeft de afgelopen vijftien jaar een minimale groei doorgemaakt, wat de verwachtingen getemperd heeft. Dit betekent dat er veel ruimte is voor aanzienlijke koersstijgingen, die wij ook waarschijnlijk achten voor deze regio.”
De markten lijken positieve economische ontwikkelingen over het hoofd te zien, omdat de macro-economische indicatoren niet eenduidend zijn, zegt Collin. “Voorraden hebben een dieptepunt bereikt, en dat is gunstig voor de maakindustrie. De reële lonen zijn aanzienlijk gestegen, dus consumenten hebben geld te besteden als het vertrouwen is hersteld. Bovendien is Europa gevoelig voor renteveranderingen en hoewel er een vertraging is, zou het bbp positief moeten reageren als het monetaire beleid versoepelt. Kortom: al deze factoren wijzen erop dat de Europese groeivooruitzichten niet zo slecht zijn als de markten nu vrezen en dat het gat in de relatieve waarderingen tussen Europese aandelen en die in andere grote economieën te groot is.”
"Ook heeft Europa op de langere termijn meer investeringen nodig in energiezekerheid, het verlagen van de CO2-uitstoot, defensie en digitalisering. En dat zorgt samen met de arbeidsmarktkrapte voor een gematigde inflatie”, aldus Collin.
Toekomstige rendementen op wereldwijde aandelen komen vooral uit winstgroei en dividenden, zegt Stephen Anness, hoofd wereldwijde aandelen bij Invesco. "Volgens de traditionele waarderingsmaatstaven zijn wereldwijde aandelen nu niet echt goedkoop te noemen. De industrie, woningbouw, gezondheidszorg en transportsector hebben last van het feit dat consumenten de hand op de knip houden door slinkende spaarpotjes en hoge rentes.”
In China kunnen de aangekondigde stimuleringsmaatregelen dit tij wellicht keren, zegt Anness. "Bottom-up aandelenselectie blijft heel belangrijk in tijden van geopolitieke spanningen. Daarnaast volgen we met belangstelling het beleid van de nieuwe Amerikaanse president en de gebeurtenissen in het Midden-Oosten die de olieprijzen kunnen opdrijven."
En hoewel beleggers alert moeten blijven op geopolitieke risico's, is de vooruitblik op dubbelcijferige winstgroei in combinatie met aantrekkelijke waarderingen positief voor opkomende markten, zegt Willem Lan, co-hoofd van aandelen Aziatische en opkomende markten bij Invesco. Hij stelt dat toonaangevende productie- en technologiebedrijven in Azië essentieel zijn voor de groei van artificiële intelligentie. Lan is met name positief over Indiase aandelen en Taiwanese techbedrijven.