Gilles Moëc, Group Chief Economist bij AXA Investment Managers, geeft commentaar op de rentesituatie in de VS en de gevolgen daarvan.
Meer tekenen vorige week van de indrukwekkende veerkracht van de Amerikaanse arbeidsmarkt zijn de directe oorzaak van de extra stijging van de langetermijnrente in de VS, maar fundamenteler is dat dit een voorbode is van het feit dat, tenzij de nieuwe regering radicaal van koers verandert, het toevoegen van meer fiscale stimulansen en nog een aanbodschok in de vorm van tariefverhogingen op een bijzonder slecht moment zullen komen gezien de weerstand van de Amerikaanse inflatie. Wij denken dat er nog wat ruimte is voor een “laatste verlaging” in de eerste helft van dit jaar, met een laag vertrouwen, maar we denken dat een echte hervatting van de afdaling van de Federal Reserve (Fed) naar accommoderend terrein niet zal plaatsvinden voor 2026, wanneer de economie begint te verslechteren als reactie op de implementatie van “Trumpnomics”.
Hogere rendementen en een “gestopte” Fed zijn slecht nieuws voor iedereen. Het VK is een duidelijk slachtoffer van de besmetting van de obligatiemarkt. Aan de gebruikelijke bron van kwetsbaarheid van het land - met name het chronische tekort op de lopende rekening - moeten we de budgettaire expansie toevoegen die in de begroting van afgelopen oktober werd aangekondigd, en een “stagflatoire” datastroom. Dit laat de Britse regering enkel onverteerbare oplossingen om het effect van de stijgende schuldendienstkosten op haar discretionaire manoeuvreerruimte op te vangen (snijden in de uitgaven, belastingen verhogen of de begrotingsregels opnieuw wijzigen). Toch denken we dat de markt momenteel te timide is wat betreft de verwachtingen voor renteverlagingen door de Bank of England. Wij denken dat de verslechtering van de reële economie zal leiden tot een meer overtuigend tempo van desinflatie, die enige capaciteit zal bieden om de “slechte wind” van de Amerikaanse obligatiemarkt te compenseren.
Hoewel de besmetting in de eurozone meer gemeten is, is de langetermijnrente daar ook gestegen en dit gaat verder dan de “schade door eigen toedoen” van de lidstaten en moet behandeld worden als een symmetrische schok. Dit vergroot de problemen van de zone en de laatste enquêtes zijn zorgwekkend. Wij denken dat de ECB de verkrapping van de financiële voorwaarden moet opvangen om snel naar neutraal te gaan en vervolgens naar accommoderend terrein.