Door Gilles Moëc, Group Chief Economist bij AXA Investment Managers
- De Amerikaanse arbeidsmarkt ondersteunt de weerstand van de Amerikaanse rente, wat de al complexe begrotingssituatie verder bemoeilijkt.
- In Europa wijst de ECB op een verzwakking van de arbeidsmarkt, wat om meer actie vraagt.
De kracht van de Amerikaanse arbeidsmarkt werd vorige week opnieuw bevestigd: de banengroei blijft sterk, de loonstijging is niet in lijn met een snelle daling van de prijzen in de dienstensector, en de hoge participatiegraad onder werkenden in het middensegment duidt erop dat er weinig binnenlandse arbeidsreserves zijn om de afname van immigranten op te vangen. Dit bevestigt de Fed in haar besluit om te pauzeren. Dit is ongunstig voor de Amerikaanse obligatiemarkt: zowel de korte als lange rente blijft hoger dan in de laatste prognoses van het CBO voor het Amerikaanse begrotingstekort, wat de kans op verdere ontsporing vergroot. Het Witte Huis heeft informeel zijn belastingplannen bekendgemaakt, die grotendeels aansluiten bij Donald Trumps verkiezingsprogramma. Wij verwachten dat het oplossen van de begrotingskwestie een serieuze test zal zijn voor de grip van de nieuwe president op zijn partij. Het meningsverschil tussen Republikeinen in de Senaat en het Huis over de aanpak van de begroting is een waarschuwingssignaal. Onorthodoxe ideeën, zoals het inzetten van de goudreserves van het ministerie van Financiën om extra begrotingsruimte te creëren, onderstrepen hoe diep de fiscale uitdagingen zijn. Ondanks de 30 dagen uitstel voor Canada en Mexico verwachten wij dat de Amerikaanse tarieven verder zullen stijgen, gezien hun rol in het begrotingsplan van de regering, naast de huidige heffing van 10% op Chinese goederen.
Daarentegen suggereren de laatste kwantitatieve en kwalitatieve indicatoren van de ECB dat de Europese arbeidsmarkt snel verzwakt en dat een scherpe daling van de lonen op komst is. De meest recente ECB Corporate Telephone Survey wijst erop dat Europese bedrijven – in tegenstelling tot de haviken binnen de ECB – handelsoorlogen als deflatoir beschouwen, niet als inflatoir. Dit alles drijft de ECB verder richting een ruimer monetair beleid, terwijl de recente ‘EU-leidersretreat’ nog geen baanbrekende beslissingen heeft opgeleverd.
Vorige week verlaagde de Bank of England de rente met 25 basispunten, ondanks een verhoging van haar inflatieverwachtingen. Een normaal havikachtig lid van het monetair beleidscomité sloot zich zelfs aan bij een duif om een verlaging van 50 basispunten te steunen. Dit is opnieuw een signaal dat, buiten de VS, de algemene onzekerheid centrale banken ertoe aanzet zich meer te richten op neerwaartse risico’s voor de groei dan op opwaartse inflatierisico’s.