Navbar logo new
Revolutionairen vs. Realisten
Calendar11 Mar 2025
Thema: Macro
Fondshuis: AXA

Door Gilles Moëc, AXA Group Chief Economist en Head of AXA IM Research

- Het is onduidelijk of het Witte Huis vorige week een “revolutionaire” of een “realistische” aanpak heeft gevolgd.
- Berlijn is zeker in de “revolutionaire” modus. Het begrotingspakket is een game changer voor Duitsland. De impact op Europa als geheel is nog moeilijk in te schatten.
- De ECB moet laveren tussen het ongunstige risico (Amerikaanse tarieven) en nu een positief risico (een ondersteunende begrotingskoers).

Het ontcijferen van de reactiefunctie van de VS is de afgelopen week nog minder eenvoudig geworden. In een “revolutionaire” lezing van de regering zou er nu sprake zijn van een acceptatie van pijn van voorbijgaande aard - in de vorm van hogere inflatie en tragere groei - als afweging tegen de revisie van een wereldwijde economische orde die “de belangen van de VS niet heeft gediend”. Dit wordt echter tegengesproken door een nieuw - gedeeltelijk - uitstel van heffingen op Canadese en Mexicaanse producten en door de aanbeveling van Donald Trump aan DOGE om de federale werkgelegenheid te verminderen “met een scalpel” in plaats van met een bijl. Hoewel het mogelijk is dat de regering aarzelt tussen de “revolutionaire” en de “realistische” aanpak, is er een tastbaar risico dat de markt gewoon besluit om te “stoppen met raden” en tot de conclusie komt dat de onzekerheid gewoon te groot is en de groei en bedrijfswinsten zal uithollen. Het feit dat de S&P500 niet onmiddellijk de geruchten en vervolgens de officiële aankondiging van het uitstel voor Canada en Mexico begroette, is volgens ons opvallend.

Waar wel een “revolutionaire” stemming heerst, is in Berlijn. Opvallend was de aankondiging dat de nieuwe coalitie zou proberen de rem op de schuldenlast te veranderen voordat de nieuwe parlementsleden zitting nemen in de Bondsdag. Het pakket is een game changer voor de Duitse economie. Hoewel het onmiskenbaar positief is voor Europa als geheel, is het in dit stadium echter moeilijk om een idee te krijgen van de omvang van de opleving. Dit zal afhangen van de importinhoud van de defensie-inspanning, of de EU erin slaagt om meer gezamenlijke emissies erdoor te krijgen en/of nationale regeringen ervoor kiezen om gebruik te maken van de bestedingsruimte die de door de Commissie voorgestelde hervorming van het EU-begrotingstoezicht biedt.

De ECB moet nu het hoofd bieden aan twee tegengestelde risico's: aan de negatieve kant de nog steeds zeer tastbare mogelijkheid dat de VS tarieven gaat heffen op Europese producten. Aan de positieve kant is er de mogelijkheid dat het nieuwe begrotingsbeleid in Duitsland - en misschien ook elders - de groei en de inflatie stimuleert. We zijn nog steeds geneigd te denken dat de ECB lager dan 2% zal moeten gaan, omdat de tarieven waarschijnlijk sneller zullen komen dan de impact van de fiscale ommekeer, maar het is een betere beslissing geworden.