Het BlackRock Investment Institute rekende aanvankelijk op een handelsheffing van 10%, maar dat scenario is niet uitgekomen. De veel hogere heffingen die nu zijn aangekondigd, hebben consequenties voor de vooruitblik van de vermogensbeheerder.
"Als de heffingen niet worden verlaagd, neemt het risico op Amerikaanse stagflatie en een wereldwijde recessie aanzienlijk toe," zegt Roelof Salomons, Chief Investment Strategist van BlackRock Nederland.
Volgens Salomons blijft het nog maanden onzeker hoe de situatie zich ontwikkelt. "Tegenmaatregelen, rechtszaken of aanpassingen van de heffingen liggen het meest voor de hand. De onzekerheid houdt de markten voorlopig volatiel."
Op korte termijn blijft de druk op Amerikaanse aandelen en andere risicovolle beleggingen groot. Toch ziet Salomons binnen zes tot twaalf maanden ruimte voor herstel, mits de handelsspanningen afnemen en beleidsmaatregelen zoals belastingverlagingen effect sorteren.
"Ondanks het negatievere sentiment zijn de pijlers onder de Amerikaanse economie en het bedrijfsleven nog altijd stevig, al nemen de risico’s op een harde landing toe. Ons basisscenario: tragere groei en hardnekkige inflatie, geen recessie," aldus Salomons.
Het aankomende kwartaalcijferseizoen zal volgens de beleggingsstrateeg veelzeggend zijn. Bedrijven moeten dan aantonen hoe zij om zullen gaan met de hogere handelsheffingen. "Het analyseren van de sectorspecifieke impact is onontbeerlijk en dat vraagt dus om een actieve, flexibele beleggingsstrategie."
BlackRock blijft neutraal ten aanzien van aandelen uit opkomende markten, met een voorkeur voor Latijns-Amerika boven Azië. Volgens Salomons rekent de markt op te veel renteverlagingen, terwijl de Amerikaanse kerninflatie duidelijk boven de doelstelling ligt. De vermogensbeheerder blijft onderwogen in langlopende Amerikaanse staatsobligaties en zoekt inkomsten in investment grade-obligaties. Goud blijft volgens BlackRock een nuttige diversificator binnen portefeuilles.