Navbar logo new
DWS: Wereldeconomie riskeert crisis zonder snelle deal over importheffingen Trump
Calendar05 Apr 2025
Thema: Macro
Fondshuis: DWS

De komende dagen en weken zullen bilaterale gesprekken plaatsvinden over de fors hoger dan verwachte importheffingen van president Trump, maar het is onwaarschijnlijk dat deze onderhandelingen snel resultaat opleveren. Dat zegt beleggingsstrateeg Vincenzo Vedda van vermogensbeheerder DWS. Hij verwacht dan ook dat de heffingen voorlopig in stand blijven.

De onderhandelingen worden volgens Vedda moeilijk. “Niet alleen omdat er heel veel gesprekken tegelijkertijd moeten worden gevoerd, maar vooral omdat de logica voor de nieuwe heffingen nauwelijks verband houdt met de bestaande. Dit betekent bijvoorbeeld dat een verlaging van bestaande heffingen op Amerikaanse goederen niet zomaar als concessie kan worden ingezet.

Vedda waarschuwt dat als er binnen de vier weken geen enkele maatregel via nieuwe overeenkomsten wordt aangepast, de wereldeconomie halverwege dit jaar een ‘oil price shock’ crisis riskeert. “Dat zou ons dwingen om onze prognoses voor bedrijfsresultaten en verwachtingen voor indices fors te herzien.”

Het directe effect op de Amerikaanse economie is volgens Vedda aanzienlijk: het bbp kan met circa 60 basispunten dalen, terwijl de inflatie met één procentpunt kan stijgen. De nominale groei in de eurozone kan 40 basispunten terugvallen, in Japan met 60 basispunten en in China zelfs tot 130 basispunten in China.

De klok tikt

Vedda benadrukt dat internationale ondernemingen zich doorgaans goed kunnen aanpassen aan veranderingen in het handelsklimaat. Maar het grillige beleid van de afgelopen weken heeft het vertrouwen in de Trump-regering flink beschadigd. “Zelfs geruststellende woorden uit Washington zullen de onzekerheid niet wegnemen. Bedrijven staan voor een onmogelijke opgave: investeringsbeslissingen nemen terwijl niemand weet wat de volgende stap zal zijn. De situatie wordt erger met iedere dag die voorbijgaat zonder meer duidelijkheid. De klok tikt, niet alleen voor de vrije wereldhandel, maar ook voor Trump. Als er niet snel bilaterale overeenkomsten komen, wordt het moeilijk om de schade te herstellen die hij nu zelf veroorzaakt.”

Dure onzekerheid

De financiële markten kregen een enorme klap na de aankondigingen van het Witte Huis, en de impact op de markten zal volgens Vedda niet van korte duur zijn. “De maatregelen zullen waarschijnlijk pijnlijke consequenties hebben voor de wereldwijde groei. Bange consumenten en beleidsmakers zullen maar één ding doen: wachten. En onzekerheid is vooral heel duur.”

Als de heffingen van kracht blijven en de wereldeconomie in crisis raakt zullen alleen de meeste defensieve sectoren zoals telecom, gezondheidszorg en nutsbedrijven relatief goed presteren, denkt Vedda. “Sectoren die de afgelopen jaren de meeste rendementen opleverden zullen waarschijnlijk het hardst worden getroffen. Voor de markten buiten de VS is de schade wellicht minder groot, De VS voert nu een handelsoorlog met de hele wereld, maar de rest van de wereld heeft er slechts een met de VS.”