Nu de handelsspanningen iets lijken te bedaren, verplaatst de onrust zich steeds nadrukkelijker naar de valutamarkten. De Taiwanese dollar steeg vorige week met 6% in slechts twee dagen, een duidelijke indicatie dat beleggers zich herpositioneren. "De Taiwanese dollar is een duidelijk voorbeeld van hoe valutamarkten nu het toneel worden van macro-economische aanpassingen," zegt Axel Botte, strateeg bij Ostrum Asset Management (onderdeel Natixis IM). Ook de Japanse yen staat onder druk; de 40-jarige staatsobligatie (JGB) steeg naar 3,40%, een aanzienlijke sprong vanaf het laagste punt dit jaar van 2,57% begin april. Volgens Botte kan dit de Bank of Japan (BoJ) dwingen tot interventie.
Tegelijkertijd blijft de Amerikaanse dollar verzwakken door politieke onzekerheid rond het federale begrotingsakkoord en een minimaal handelsakkoord met het VK. "De zwakte van de dollar blijft een punt van zorg voor de Fed, vooral gezien de onvoorspelbaarheid van het beleid van Trump," aldus Botte. De verwachting is dat deze neerwaartse druk aanhoudt, zeker nu inflatieverwachtingen in de VS op 3,6% blijven en de Fed de rente op 4,50% houdt.
De komende maanden beloven volatiel te worden, met valutamarkten als nieuwe graadmeter voor economische spanningen. "Opwaartse druk op de rente zal vooral zichtbaar blijven in markten zoals Japan, waar de JGB-rente al opvallend beweegt," concludeert Botte. "Het risico verschuift duidelijk van handelsspanningen naar valuta, en dat zal wereldwijd voelbaar zijn."