Navbar logo new
Fiscale hoofdpijn
Calendar19 May 2025
Fondshuis: AXA

Door Gilles Moëc, AXA Group Chief Economist en Head of AXA IM Research

- Het begrotingsvoorstel dat momenteel in het Huis wordt besproken, zou het Amerikaanse tekort aanzienlijk doen stijgen en de ‘risicopremie’ op Amerikaanse staatsobligaties verder verhogen.
- Europa slaagt erin een behoorlijke mate van politieke stabiliteit te handhaven, maar buiten Duitsland blijven de begrotingsbeperkingen ontmoedigend. We gaan dieper in op het geval van Frankrijk.

De Amerikaanse aandelenmarkt reageerde positief op de concessies die het Witte Huis begin vorige week aan China deed, hoewel de totale tariefschok nog steeds zeer groot is. De nieuwe focus op begrotingsbeleid – die vorige week concreet vorm kreeg in het ‘One, Big Beautiful Bill’-voorstel van de Ways and Means Committee van het Huis van Afgevaardigden – en de extra belastingverlagingen voor bedrijven en huishoudens kunnen een deel van dit optimisme verklaren. Onafhankelijke bronnen suggereren echter dat het wetsvoorstel, indien het in zijn huidige vorm wordt uitgevoerd, het tekort zou kunnen opdrijven tot 8% van het bbp.

Het besluit van Moody's om de kredietwaardigheid van de VS te verlagen, herinnert ons aan de zorgwekkende ontwikkeling van de Amerikaanse overheidsschuld, terwijl de invoering in het wetsvoorstel van een bronbelasting op Amerikaanse financiële inkomsten van niet-ingezetenen de risicopremie die nu in de Amerikaanse langetermijnrente is ingebouwd, nog verder zou kunnen verhogen. De Ways and Means Committee was echter nog maar één stap in het complexe ‘reconciliatieproces’. Zelfs na goedkeuring door het Huis van Afgevaardigden – wat op het moment van schrijven nog niet zeker is, gezien de aanhoudende verdeeldheid binnen de Republikeinse fractie – kan de Senaat de tekst nog wijzigen. Het lijkt een hele opgave om het Huis en de Senaat vóór 4 juli – de oorspronkelijke doelstelling – tot een akkoord te brengen over de wetgeving.

Daarentegen is beleidsvoorspelbaarheid een troef geworden voor Europa, ook al is politieke stabiliteit daar geen vanzelfsprekendheid. Ondanks de zeer recente uitdagingen hebben de mainstreamgroeperingen nog steeds de touwtjes in handen: extreemrechts heeft afgelopen zondag bij de verkiezingen in Portugal terrein gewonnen, maar centrumrechts is in staat om een minderheidsregering te blijven leiden. In Roemenië heeft de centristische, pro-Europese kandidaat de presidentsverkiezingen gewonnen. In Polen staat de centristische presidentskandidaat weliswaar voor een moeilijke tweede ronde, maar het algemene beleid van premier D. Tusk zal waarschijnlijk weinig veranderen. Buiten de politiek blijft de beleidsruimte om de economie te ondersteunen echter beperkt, behalve in Duitsland. We gaan wat dieper in op het geval van Frankrijk. Gezien de trends in de overheidsuitgaven, met name de sociale uitgaven, die in de grote Europese landen opvallen, zullen aanzienlijke bezuinigingsmaatregelen nodig zijn om de schuldontwikkeling te stabiliseren. Deze onvermijdelijke verschuiving zal voor de eurozone als geheel een deel van de Duitse begrotingsimpuls tenietdoen.