Navbar logo new
Waarom is de obligatiemarkt nog steeds zo aantrekkelijk?
Calendar19 Jun 2025
Thema: Beleggen
Rotschild co am


Emmanuel Petit, Associé-Gérant, General Partner, Head of Fixed Income & Philippe Lomné, Fixed Income Portfolio Manager Specialisation: IG Credit IG & Crossover, Rothschild & Co Asset Management.


Het heropleving van de handelsspanningen heeft de inflatiedruk weer aangewakkerd en de verschillen in monetair beleid tussen de VS en Europa geaccentueerd. Hoewel de omgeving vol onzekerheid blijft, blijven de rendementen op de obligatiemarkten en de nog steeds solide bedrijfsfundamentals beleggers aantrekkelijke vooruitzichten bieden.


Het vooruitzicht van een algemene renteverlaging werd ingehaald door een complexere geopolitieke realiteit. Met name de handelsspanningen in verband met de invoering van nieuwe douanerechten door de Verenigde Staten hebben de inflatiedruk weer aangewakkerd, wat heeft geleid tot een stijging van de langetermijnrente en angst voor de economische dynamiek in de VS. De inflatieverwachtingen op één jaar liggen nu boven de 3,3% [1] en de onzekerheid wordt vergroot door de volatiliteit van de economische indicatoren. In deze context blijft de Amerikaanse Federal Reserve voorzichtig, tot grote ergernis van Donald Trump. De Amerikaanse president heeft zelfs besloten een confrontatie aan te gaan met de voorzitter van de Fed, die hij zelf tijdens zijn vorige ambtstermijn heeft benoemd maar vooralsnog onbuigzaam blijft en de status quo aanhoudt, omdat hij van mening is dat de economische situatie niet bevorderlijk is voor monetaire versoepeling.


De Amerikaanse arbeidsmarkt is robuust, terwijl bedrijven goede resultaten blijven publiceren en hun loonbeleid nog niet hebben aangepast. Daardoor lijkt er een loon-prijsspiraal te ontstaan en kijken beleggers, die aan het begin van het jaar vier renteverlagingen verwachtten, nu naar slechts twee.


Tegelijkertijd leiden het groeiende Amerikaanse begrotingstekort en de kwantitatieve verkrapping die de Fed in 2022 in gang heeft gezet, tot een explosie in het netto aanbod van staatsobligaties. Bijna 30% van de Amerikaanse schuld zal tegen 2025 moeten worden geherfinancierd, een hoger niveau dan het historische gemiddelde van ongeveer 22% [2], terwijl de kredietrating van het land onlangs is verlaagd. Nu het belangrijkste rentetarief van de Fed momenteel tussen 4,25% en 4,75% ligt, worden er vraagtekens gezet bij de houdbaarheid van deze schuld en stijgen de obligatierentes. Buitenlandse beleggers, aangevoerd door China, lijken zich af te keren van deze beleggingscategorie en de druk op de langetermijnrendementen neemt toe, wat de vrees aanwakkert voor een bredere terugtrekking van internationale beleggers. Het vertrouwen in de Amerikaanse munt zou zelf kunnen worden aangetast.


De verschillen in monetair beleid zijn de afgelopen maanden toegenomen doordat de ECB de rente blijft verlagen en op kruissnelheid blijft. Na de laatste verlaging in juni wordt er voor het einde van het jaar nog een verwacht. Bovendien hebben de Duitse en Europese stimuleringsplannen de eurozone een impuls gegeven. Hoewel traag, houdt de Europese economie goed stand. De financieringsbehoeften nemen toe, wat de langetermijnrente ondersteunt en de rentecurve steiler maakt. In een tijd waarin de draagbaarheid van staatsschulden in twijfel wordt getrokken, laten bedrijven robuuste fundamentals zien waarmee ze potentiële macro-economische schokken waarschijnlijk kunnen opvangen. Sinds het begin van het jaar hebben beleggers de voorkeur gegeven aan obligaties.


De nog steeds hoge rente in combinatie met een specifieke premie betekent dat ze een hoger rendement krijgen dan met staatsobligaties. In deze omgeving handhaven we een voorzichtige, opportunistische houding. Naar onze mening is de markt misschien te optimistisch, gezien de laatste wendingen van Donald Trump in het uitstel van de tarieven. De tarieven zijn nog steeds hoger dan voor zijn aantreden en we wachten af wat er zal gebeuren als de pauze van 90 dagen is afgelopen. Daarom blijven we waakzaam met betrekking tot de sectoren die het meest zijn blootgesteld aan handelsspanningen, zoals de auto-industrie. We behouden ook een aanzienlijke blootstelling aan de financiële sector, die we na de correctie in april hebben versterkt. We blijven overtuigd van het potentieel van deze activaklasse, gezien de solide fundamentals van de spelers in de sector.


We hebben de rentegevoeligheid van onze portefeuilles geleidelijk verminderd. Daarnaast hebben we de looptijden verlengd naarmate er inschrijvingen binnenkwamen, om verwatering te voorkomen en te profiteren van de steiler wordende rentecurves. Wij zijn van mening dat binnen het Investment Grade segment de obligaties met de beste rating en een looptijd van 5 tot 10 jaar de beste kansen bieden dankzij het extra rendement dat ze kunnen behalen. De carry maakt deze activaklasse van nature aantrekkelijk en de decorrelatie tussen spreads en rente matigt de volatiliteit omdat het ene effect het andere compenseert. We beschouwen de huidige situatie daarom als relatief comfortabel.


De obligatiemarkt blijft duur, ondanks de volatiliteit van afgelopen april, maar de rendementen blijven aantrekkelijk dankzij de lage rente. De bedrijfsfundamentals zijn robuust, er zijn stromen, vooral in Investment Grade [3], en van tijd tot tijd duiken er kansen op. De heersende onzekerheid zet ons weliswaar aan tot voorzichtigheid, met name vanwege het risico op escalatie van de handelsoorlog, maar creëert ook kansen. Deze situatie betekent dat we liquiditeitsreserves moeten aanhouden om ons snel te positioneren wanneer de waarderingen aantrekkelijker worden. In een omgeving waar aankondigingen vaak voorafgaan aan echte impact, blijven discipline en reactievermogen onze beste troeven.


[1] Bron: BLS, S&P Global, April 2025.

[2] Bron: Bloomberg, 16/05/2025.

[3] Schuldpapier uitgegeven door bedrijven of overheden met een rating tussen AAA en BBB- van Standard & Poor's.