Navbar logo new
Voorzichtig optimisme bij Europese ondernemers, ondanks stijgende geopolitieke en economische onzekerheid
Calendar10 Jul 2025
Thema: Macro

Het vertrouwen van ondernemers in de Europese Unie blijft in het tweede kwartaal van 2025 grotendeels overeind, ondanks toenemende bezorgdheid over economische instabiliteit, Amerikaanse handelstarieven en geopolitieke spanningen. Dat blijkt uit de nieuwste cijfers van het International Business Report (IBR), het driemaandelijkse onderzoek van Grant Thornton bij duizenden middelgrote ondernemingen wereldwijd. Zo geeft 59% van de Europese bedrijfsleiders aan positief te zijn over de economische vooruitzichten voor het komende jaar wat nagenoeg gelijk is aan het vorige kwartaal (58%).

“Het feit dat het vertrouwen van Europese ondernemers relatief stabiel blijft, ondanks een cocktail van onzekerheden – van geopolitieke spanningen tot dreigende handelstarieven, toont aan dat veel bedrijven intussen geleerd hebben om te navigeren in een grillige context,”zegt Leslie Van den Branden, Managing Partner van Grant Thornton Belgium. “We zien in het midmarketsegment een groeiend besef dat wendbaarheid en scenario-denken geen luxe meer zijn, maar noodzaak. Bedrijven blijven investeren, maar doen dat met meer focus, meer voorzichtigheid en met het oog op structurele weerbaarheid op langere termijn.”

Toenemende onzekerheid drukt op gemoedsrust

Hoewel het optimisme standhoudt, klinkt er ook ongerustheid door. Bijna de helft van de Europese midmarketbedrijven (47%) ziet economische instabiliteit als een belangrijke rem op hun activiteiten. Daarnaast beschouwt 44% geopolitieke spanningen als een aanzienlijke uitdaging. Europese bedrijven lijken hiermee iets minder bezorgd dan hun collega’s wereldwijd, van wie 53% een negatieve impact verwacht door geopolitieke onrust.

Exportverwachtingen trekken licht aan

Niettegenstaande de aanhoudende onzekerheid over mogelijke Amerikaanse handelstarieven, stijgt het aantal Europese bedrijven dat rekent op exportgroei licht van 43% naar 45%. Ook het aandeel ondernemingen dat plannen koestert om nieuwe internationale markten aan te boren, blijft stabiel op 40% (tegenover 39% in Q1).

Verwachtingen rond omzet en winst blijven robuust

Ondanks de externe druk blijft het vooruitzicht op groei stevig overeind: 57% van de respondenten verwacht een omzetstijging in de komende 12 maanden. De winstverwachtingen tonen een bescheiden verbetering. 51% rekent op hogere marges, een lichte stijging ten opzichte van het eerste kwartaal (49%). Deze cijfers tonen de veerkracht van Europese middelgrote ondernemingen in een woelige economische context.

Technologie bovenaan investeringslijst

Investeringen in digitalisering blijven de prioriteit. 57% van de bedrijven plant meer uitgaven aan IT-oplossingen. Daarnaast wil 47% sterker inzetten op opleiding en ontwikkeling van medewerkers, terwijl 45% nieuwe aanwervingen voorziet. Tegelijkertijd geeft 48% aan dat het vinden van geschikt personeel een mogelijke hindernis vormt.

Opvallend is de heropleving van investeringen in onderzoek en ontwikkeling: na een dip in het eerste kwartaal (44%), zitten ze nu opnieuw op 51%, hetzelfde cijfer als het laatste kwartaal van 2024. Ook duurzaamheid wint opnieuw aan belang. In het tweede kwartaal van dit jaar verwacht 49% van de bedrijven meer middelen uit te trekken voor duurzame initiatieven, onder impuls van blijvende aandacht voor ESG-doelstellingen, ondanks de recent versoepelde EU-wetgeving.

“We zien dat bedrijven hun duurzaamheidsbudgetten met meer focus inzetten,” aldus Leslie Van den Branden. “Niet langer puur op compliance, maar meer gericht op tastbare impact en strategische waardecreatie op lange termijn.”

Bezorgdheid over digitale dreigingen groeit

45% van de bedrijven verwacht in het komende jaar hinder te ondervinden van digitale of cyberincidenten. Dat is een stijging van 3 procentpunten tegenover het vorige kwartaal, wat de groeiende urgentie van digitale weerbaarheid aantoont.