Amerikaanse aandelen hebben de afgelopen weken een indrukwekkend herstel laten zien en de Europese aandelen weer bijgehaald. “Dit positieve momentum kan nog wel even aanhouden, mits er geen nieuwe onaangename verrassingen opduiken,” zegt Vincenzo Vedda. Maar de beleggingsstrateeg bij vermogensbeheerder DWS stelt dat er op de korte termijn een flinke marktcorrectie aan kan komen omdat de bestaande risicofactoren allerminst zijn verdwenen.
Integendeel. De Big Beautiful Bill van president Trump zal het Amerikaanse begrotingstekort verder opblazen en de langetermijnrente staat op het punt te stijgen. Ook importheffingen blijven als een donkere wolk boven de markt hangen. Deze kunnen de inflatie aanwakkeren of juist temperen, al naar gelang hun impact op de economische groei.
Kleine tegenvallers, grote impact
In deze onstabiele en meer dan verwarrende situatie zijn de risicopremies op zowel aandelen als bedrijfsobligaties verrassend laag. “Zelfs kleine tegenvallers kunnen de markt opnieuw in een correctie duwen,” waarschuwt Vedda. Aan de andere kant: Mocht het halfjaarcijferseizoen bijvoorbeeld beter zijn dan verwacht dan kan een correctie uitblijven.
Importheffingen, de belastingverlagingen en strengere immigratiewetten, die de loondruk waarschijnlijk zullen verhogen, kunnen de inflatie in de VS aanwakkeren. De Fed zal dus voorzichtig blijven en de rente niet vóór dit najaar verlagen. “Wel voorzien we vier renteverlagingen tegen medio 2026,” zegt Vedda.
Vedda denkt overigens dat de winstverwachtingen voor het tweede kwartaal verder naar beneden zullen worden bijgesteld, met uitzondering van technologie- en financiële bedrijven. “In deze omstandigheden blijven wij een breed gediversifieerde portefeuille aanbevelen,” zegt Vedda. Beleggers in euro’s moeten goed letten op de dollar. “Door de waardedaling van de dollar zijn de positieve rendementen van Amerikaanse aandelen vrijwel volledig verdampt tot nul, berekend in euro’s.”