Wordt 2020 het jaar van de groei- of de waardeaandelen? Zolang beide uitersten van het waarderingsmodel gepaard gaan met verhoogde risico's, verkiest Christian Schmitt, Senior Portfolio Manager bij Ethenea, de gulden middenweg.
![]() Christian Schmitt |
Waardebeleggers verwijzen naar de soms extreem lage waarderingen. Een goed voorbeeld is de Duitse automobielindustrie, die met koers/winstverhouding in de single-digit range al jaren aan de onderkant van de aandelenwaarderingen staat. Het waarderingsargument wint gestaag aan belang, aangezien de algemene marktwaarderingen geleidelijk zijn gestegen in het kielzog van de lage rentetarieven.
Groeibeleggers verwijzen daarentegen graag naar de disruptieve, innovatieve bedrijfsmodellen van de huidige groeisterren. Bedrijven zoals het Amerikaanse Tesla, dat pioniert met elektrische auto's, zijn vaak directe concurrenten van bedrijven met lage waarderingen. Maar in het geval van Tesla wordt de huidige waardering van de verwachte toekomstige omzet en winst steeds meer naar de achtergrond gedrongen.
Christian Schmitt: “Het probleem is dat beide kampen gelijk hebben. Maar dat maakt de zogenaamd goedkope waardeaandelen of de zogenaamd snelgroeiende aandelen niet automatisch goede beleggingen. Zolang beide uitersten van het waarderingsmodel synoniem zijn voor verhoogde risico's, zouden voorzichtige beleggers de gulden middenweg moeten nemen. Het midden mag natuurlijk niet verward worden met middelmatigheid, maar staat voor hoogwaardige bedrijven met structurele groeifactoren, solide balansen en een redelijke waardering. Het zijn precies deze bedrijven waar we ons op focussen bij het fonds Ethna-DYNAMISCH.