BlackRock introduceert drie nieuwe iShares ESG-ETF’s, vraag naar duurzame beleggingen stijgt sterk

Calendar05 Mar 2020
Thema: ETF
Fondshuis: BlackRock

BlackRock introduceert drie nieuwe duurzame ETF’s om beleggers de mogelijkheid te geven in te spelen op de langetermijnrisico’s die ontstaan door ESG-factoren. De vermogensbeheerder komt met de producten in tijden van stevige marktturbulentie die de veerkracht van beleggingsportefeuilles testen, en benadrukt opnieuw hoe sterk BlackRock erop gericht is om duurzaamheid de standaard voor beleggen te maken en klanten steeds meer mogelijkheden te geven om duurzaam te beleggen.

Beleggers kiezen voor iShares ETF’s om op een snelle en kostenefficiënte manier in markten te beleggen en allocatiebeslissingen te nemen bij deze onzekere marktomstandigheden. De trend naar meer duurzaamheid zet tegelijkertijd onverminderd door. Wereldwijd was er alleen al in de maand februari een instroom van $ 5,7 miljard in duurzame ETF’s, waarvan $ 1,2 miljard vorige week werd ingelegd.

Meer keus in duurzame producten

BlackRock maakte in januari bekend dat het zijn aanbod van iShares ESG-ETF’s en indexfondsen voor eind 2021 zal verdubbelen. Twee van de nieuwe ETF’s zijn het ESG-equivalent van bestaande vlaggenschipfondsen binnen het aanbod van iShares UCITS ETF’s. BlackRock stelt dat met deze nieuwe producten beleggers meer opties krijgen om hun ESG-scores op een structurele wijze te verbeteren terwijl ze nog beter de indices kunnen volgen. Het derde nieuwe fonds combineert de mogelijkheid om in te spelen op megatrends of transformaties die de wereldwijde economie beïnvloeden met ESG-criteria.

De drie nieuwe fondsen van BlackRock zijn:

  • iShares MSCI EMU SRI UCITS ETF (SMUA): hiermee kun je beleggen in bedrijven met de hoogste ESG-score op aandelenbeurzen van landen uit de Europese monetaire unie. Het fonds volgt de MSCI EMU SRI Select Reduced Fossil Fuel Index en heeft een TER van 0,20%. Het is het ESG-alternatief voor het iShares Core MSCI EMU UCITS ETF (CEU).
  • iShares $ Corp Bond ESG UCITS ETF (SUOU): een ESG-alternatief voor het vlaggenschipfonds iShares $ Corp Bond UCITS ETF (LQDE) dat momenteel een omvang heeft van meer dan $ 6,8 miljard. Dit fonds geeft toegang tot investment grade bedrijfsobligaties in dollars met een hoge MSCI ESG-beoordeling. Het volgt de Bloomberg Barclays MSCI US Corporate Sustainable SRI Index en heeft een TER van 0,15%.
  • iShares Smart City Infrastructure UCITS ETF (CITY): een thematisch fonds dat inspeelt op kansen die voortkomen uit de nieuwe generatie van slimme megasteden die duurzame manieren bieden om te wonen en leven, mede vanwege de impact van de migratie van het platteland naar steden. De STOXX Global Smart City Infrastructure Index heeft een ESG-screening op specifieke sectoren, risico’s en controverses. Het fonds heeft een TER van 0,40%. Stephen Cohen, hoofd iShares in de regio EMEA voor BlackRock, zegt: “ETF’s geven beleggers de mogelijkheid om actief duurzame doelstellingen te halen. Door het aanbieden van ESG-equivalenten voor onze vlaggenschipfondsen en het lanceren van innovatieve thematische producten zal de acceptatie van ETF’s nog sneller groeien in een tijd dat beleggers de efficiëntste manier zoeken om actief te zijn op de markten.”

    Kirst Kuipers van iShares in Nederland zegt: “Doordat duurzame indexmethodologie heel transparant is, krijgen beleggers de mogelijkheid om heel gericht hun ESG-doelstellingen in te voegen bij het samenstellen van hun portefeuilles. Met het uitbreiden van onze wereldwijde reeks aan producten leggen we nog meer nadruk op het helpen van klanten bij het maken van goede beleggingsbeslissingen om hun doelstellingen te bereiken.”