Navbar logo new
Pimco: Alle registers open bij monetair en begrotingsbeleid
Calendar16 Mar 2020
Thema: Macro
Fondshuis: Pimco

Om een depressie te voorkomen, moeten alle registers open bij het monetaire beleid door centrale banken en het begrotingsbeleid van landen. Echter, een recessie lijkt nu onvermijdelijk, stelt Global Economic Advisor Joachim Fels van ’s werelds grootste obligatiebelegger Pimco.

Naast een expansief begrotingsbeleid om de economische gevolgen van de coronacrisis te verzachten, moeten wereldwijde centrale banken zorgen dat er geld naar huishoudens en bedrijven blijft vloeien. “Dit vereist regelgevende verlichting voor banken die aan risicovolle kredietnemers lenen, goedkope en ruime liquiditeit voor banken en gerichte kredietprogramma's voor niet-financiële kredietnemers, hetzij via de banken of rechtstreeks vanaf de centrale balans, met of zonder vergoeding door de overheid”, aldus Fels in zijn signpost ‘Pulling Out All The Stops’.

De hoofdeconoom van Pimco constateert dat centrale banken reeds verruimende maatregelen hebben aangekondigd. Zo kondigde de Federal Reserve (Fed) zondag aan de beleidsrente naar bijna nul te verlagen, staatsobligaties en mortgage backed securities op te kopen, de tarieven op valutatransacties te verlagen en regelgeving voor banken te verlichten. Dit komt dichtbij ‘Whatever it takes’, stelt Fels, refererend naar de uitspraak van toenmalig ECB-president Mario Draghi in 2012 tijdens de eurocrisis.

Fels concludeert dat centrale banken in Canada, de VS, het Verenigd Koninkrijk en Europa gepast hebben gehandeld door financieringskosten laag te houden, waardoor landen meer ruimte krijgen om de gezondheids- en economische crisis te overwinnen. Gevolg daarvan is dat staatschulden naar verwachting stijgen, maar door toch al negatieve rentes op staatsobligaties alsnog beheersbaar blijven.

Een ander gevolg is volgens Fels dat monetair beleid in toenemende wordt gedomineerd door begrotingsbeleid, een trend die al enige tijd speelt. “Een dergelijke fiscaal-monetaire coördinatie is niet per se slecht”, schrijft Fels. “In feite is het precies wat nodig is in tijden van crisis, waarin de conventionele instrumenten van het monetaire beleid grotendeels zijn uitgeput.”

De komende weken en maanden zullen meer maatregelen van centrale banken volgen om de ernstige economische en financiële verstoringen als gevolg van de ernstigste wereldwijde gezondheidscrisis in meer dan een eeuw te verzachten, besluit Fels.