Het Europese pakket aan crisismaatregelen ter waarde van €540 miljard lijkt indrukwekkend, maar is ‘niet goed genoeg’. Dat stelt Nicola Mai, portfoliomanager en Sovereign Credit-analist bij ’s werelds grootste obligatiebelegger Pimco. “Het laat de last van crisisbeheersing over aan de nationale overheden en de Europese Centrale Bank. Ook de nieuwe maatregelen die de ministers van Financiën vorige week aankondigden, waren opnieuw teleurstellend.”
Het pakket aan maatregelen is onvoldoende om onderstaande redenen:
![]() Nicola Mai |
Pimco verwacht voor de eurozone een bbp-krimp van 10% en een werkloosheidsstijging van 4%. Bij de meeste landen zal het begrotingstekort oplopen met 10% van het bbp. “We verwachten een korte recessie tot het midden van het jaar, maar de schade zal groot zijn”, stelt Mai. “Mogelijk pas in 2022 is de productie terug op het niveau van voor de coronacrisis.” Hoewel de ECB de kracht heeft om de regio enige tijd te stabiliseren, zal het aanhoudende gebrek aan politieke coördinatie ertoe leiden dat de regio kwetsbaar blijft.”
Die kwetsbaarheid komt bovendien gedeeltelijk voort uit de verdeeldheid in de eurozone. “De geschiedenis leert dat crises creativiteit en innovatie in de Europese beleidsvorming bevorderen, en gemeenschappelijke obligaties zouden hiervan een voorbeeld kunnen zijn. Maar gezien de toon van discussies en de bitterheid in recente vergaderingen, zijn die niet op handen”, stelt Mai.