Navbar logo new
Overzicht corona investmentnieuws: Munitie ECB-bazooka raakt deze zomer op
Calendar19 May 2020
Thema: Macro

De Europese economie maakt een ‘kwartaal uit de hel’ door, nu de lockdown-maatregelen volledig meewegen. Ondertussen gaat de ECB in steeds sneller tempo door haar munitie heen. In dit tempo is ooit indrukwekkende ‘bazooka’ deze zomer leeggeschoten.

Economische cijfers over het eerste kwartaal geven een vertekend beeld van de economische impact van de coronapandemie, omdat pas in maart grote delen van de westerse wereld op slot gingen. Het tweede belooft het ‘kwartaal uit de hel’ te worden, waarin de werkgelegenheid en het consumentenvertrouwen in vrije val raken.

Beleggers trekken steeds meer in twijfel of het speciale crisis-opkoopprogramma van de Europese Centrale Bank (ECB) voldoende zal zijn om tegenwicht te bieden. Hoofdeconoom Gilles Moëc van AXA Group becijfert dat al deze zomer het einde opdoemt van het Pandemic Emergency Purchase Programme (PEPP), dat als indrukwekkende ‘bazooka’ van €750 miljard werd aangekondigd. Dit boven op het daarvoor al in het leven geroepen Public Sector Purchasing Programme (PSPP) van €120 miljard.

Het Duitse Constitutionele Hof herinnerde nog eens aan de limieten aan de opkoopprogramma’s en vroeg de ECB om nieuwe onderbouwing. Beleggers deden hierop afgelopen weken obligaties van zwakke eurolanden van de hand. Dit betekende dat de ECB juist meer steunaankopen moest doen. In zijn column op de site van AXA Investment Managers, voorspelt Moëc dat al op de ECB-vergadering van juni over verhoging van het crisisprogramma zal worden gesproken. Ook obligatiebeleggers Paul Brain en Howard Cunningham van Newton Investment Management zien de bemoeienis van het Duitse hof in Karlsruhe als een mogelijke stok tussen de spaken van de ECB. ‘Dit vergroot de kans dat de ECB’s losse interpretatie van de regels na dit jaar niet langer kan voortduren en dat brengt de focus weer op een herstelfonds’, stellen strategen in een marktcommentaar op de site. Zuid-Europese landen zijn voorstander van een dergelijk fonds, waar ook de Noord-Europese landen aan bijdragen. ‘We houden vooral de Franse economie in de gaten met zijn groeiende schuldenproblemen’, aldus Brain en Cunningham. De strategen van het Britse BNY Mellon IM-onderdeel zien een aanspraak van de Fransen op een dergelijk fonds of schuldgaranties een mogelijke aanleiding voor Noord-Europese landen om toch serieus over opbreken van de eurozone te denken.

Experts van Amundi schrijven in een kwartaalupdate Asset Class Returns Forecast dat alleen als centrale banken meer obligaties van bedrijven opkopen, een scherpe stijging van het aantal wanbetalingen en faillissementen dit jaar voorkomen kan worden. Ze maken zich grote zorgen maken over ‘de diepe versnippering van kredietmarkten en solvabiliteitskwesties’.

De Amundi-analisten zien dat de escalerende economische crisis al heeft geleid tot een verruiming van de creditspreads over het hele spectrum, een ontwikkeling die door beleid van centrale banken gedeeltelijk weer is teruggedraaid. Op de middellange termijn verwacht Amundi een verkrapping van de creditspreads en een normalisatie van de wanbetalingsratio’s. Dit zou volgens vooral gunstig kunnen zijn voor de het high yield-segment.

Wat betreft aandelen verwacht Amundi een winstrecessie van tussen de -20% en -30% op de korte termijn als lockdowns van kracht blijven. Een herstel van aandelenmarkten de komende 12 maanden zal echter van eenzelfde grootte zijn, verwacht Amundi.