Navbar logo new
DWS: Bedrijfswinsten liggen in 2021 minstens 20% lager
Calendar14 Jul 2020
Thema: Beleggen
Fondshuis: DWS

De consensusramingen over de te verwachten bedrijfswinsten en de economische groei zijn begin dit jaar volledig ingestort. Dat dit niet te zien is aan de aandelenkoersen, is algemeen bekend, zegt vermogensbeheerder DWS in zijn Grafiek van de Week. Maar waar ligt in de nasleep van de covid-crisis dan wel de valkuil voor beleggers?

Beleggers moeten erachter zien te komen in hoeverre de huidige bedrijfswinsten of kasstromen met een eenmalige schok te maken hebben, of dat ze een indicatie zijn voor komende kwartalen. De eerste helft van 2020 werd gekenmerkt door een bijna gewelddadige op- en neerwaartse V-vormige beweging. Dit maakt de tweede jaarhelft des te belangrijker bij het voorspellen van de macro-economische vooruitzichten voor 2021.

Deze Grafiek van de Week illustreert de clash tussen de ramingen en de marktontwikkelingen. De grafiek kijkt naar de year-to-date aandelenprijs in vergelijking met fundamentele ontwikkelingen, en zet de marktbewegingen af tegen de groeiverwachtingen voor 2020 en de winstramingen voor dit en volgend jaar.

Bedrijfswinsten Amerika

Bedrijfswinsten

Enkele regionale verschillen zijn gemakkelijk te verklaren. China heeft de strijd tegen de pandemie rigoureus aangepakt en dat resulteert in een relatief milde economische neergang, en naar mondiale maatstaven lijkt de daling van de bedrijfswinsten in het land ook relatief bescheiden. Zoals de grafiek laat zien, wordt dit sinds begin dit jaar beloond met een forse sprong van 12,6% in de Chinese aandelenkoersen.

Aan het andere uiterste bevindt zich Latijns-Amerika, dat bijzonder hard door de pandemie werd geraakt en ook te maken heeft met dalende grondstofprijzen en een sterke dollar. Reden waarom de verwachte bedrijfswinsten daar met bijna twee derde zijn gedaald.

Analisten schatten dat Amerikaanse bedrijven wellicht 30% minder zullen verdienen dan eerder werd aangenomen; de Amerikaanse economie stevent af op een krimp van 8% jaar-op-jaar. Echter, de S&P 500 handelt weer bijna op het niveau van begin dit jaar. De wereldwijde cijfers passen min of meer ook in dit patroon: zeer genereuze beurzen tegenover magere economische groei en winsten.

Het is begrijpelijk dat beleggers dit jaar zo snel mogelijk achter zich willen laten en zich verheugen op 2021. Maar zelfs als de consensusramingen voor 2021 juist blijken – uitgaande van een winstsprong van 30% ten opzichte van 2020 - dan nóg liggen de wereldwijde winstverwachtingen bijna 20% lager dan de ramingen van begin dit jaar. Veel zal afhangen van het komende winstseizoen