O.a. in België risico op negatieve bbp-groei in laatste kwartaal van 2020

Calendar15 Oct 2020
Thema: Macro
Fondshuis: Allianz

België zal, net als Nederland, Frankrijk en Spanje, in het vierde kwartaal van 2020 waarschijnlijk te maken krijgen met een negatieve bbp-groei. Dat blijkt uit de laatste studie van Euler Hermes (Allianz).

Na de verscherping van de maatregelen tegen Covid-19 in een aantal landen voorspellen de economen van Euler Hermes een verdere inkrimping van de belangrijkste Europese economieën in het laatste kwartaal van het jaar. De negatieve bbp-groei zal in het vierde kwartaal naar verwachting -1,3% in Spanje bedragen (ten opzichte van het vorige kwartaal), -1,1% in Frankrijk, -1% in Nederland en -0,3% in België (tegenover de prognose van +0.8% in september).

Deze tweede golf zet het economische model van de belangrijkste landen van de eurozone onder druk, aangezien de terugkeer naar het niveau van voor de crisis tijd zal vergen. Het risico van een inadequate beleidsreactie onderstreept verder de noodzaak om snel een beroep te doen op het EU-relancefonds. Het risico is met name hoog voor Spanje als gevolg van spanningen en politieke versnippering.

Overzicht van de sanitaire, economische en politieke risico's per land:

Bbp groei belgie corona