Navbar logo new
Beursenquête: Somberheid verdampt
Calendar02 Nov 2020
Thema: Beleggen
Fondshuis: Actiam
Cornevanzeijl
Corné van Zeijl

Corné van Zeijl houdt iedere maand een enquête onder beursexperts om het sentiment op zowel de korte als lange termijn te peilen. De ondervraagden geven tevens inzicht in hun meest en minst favoriete ondernemingen. Deze maand is de enquête door 55 experts beantwoord.

De AEX is afgelopen maand wederom gedaald. Het pessimisme onder de beursexperts is dus uitgekomen. Een combinatie van angst voor een betwiste verkiezingsuitslag bij de Amerikaanse presidentsverkiezingen en het sterk oplopend aantal coronagevallen, alsook de lockdowns die daarop volgden, waren de ingrediënten van deze koersdaling. Ook de voorzichtige stijging van de Amerikaanse obligatierente deed een kleine duit in het zakje.

Corné van Zeijl: sentiment kan ook positief worden


1-maands verwachtingen

Aex verwachtingen

Voor de komende maand is het pessimisme zo goed als verdampt. Het percentage optimisten (38%) en pessimisten (40%) houdt elkaar nagenoeg in balans. Daarmee laat de gemiddelde expert voor het eerst sinds lange tijd het pessimisme varen.

De voornaamste reden is dat de experts hun pessimisme hebben laten varen, is de koersdaling van de afgelopen tijd. Daardoor zijn aandelen weer wat goedkoper geworden.

De MSCI Europe staat nu op 16,7 maal de verwachte winst (vorige maand was dat nog 17,7). Overigens is de AEX een stuk hoger gewaardeerd dan de brede Europese index. De k/w-verhouding bedraagt hier 20,7. Dat komt vooral door de grote weging van techbedrijven, zoals ASML , Prosus , Adyen en JustEatTakeaway. Adyen bijvoorbeeld heeft een k/w van 119 (geen komma vergeten). Een andere reden is dat sommige experts verwachten dat over een maand de onrust rondom de Amerikaanse verkiezingen is verdwenen.

'

6-maands verwachtingen

Ook ten aanzien van de wat langere termijn zijn de experts positiever geworden. In de afgelopen 2 jaar zijn experts nog niet zo optimistisch geweest. 36,4% ziet een koersherstel, terwijl 25,5% een verdere daling verwacht. De optimisten gaven vooral aan dat een eventueel vaccin en/of een medicijn tegen het coronavirus een wereld van verschil zal uitmaken.

Aex verwachting

Speciale vraag: wanneer is bekend wie de nieuwe Amerikaanse president zal zijn?

De speciale vraag ging deze maand over de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Omdat Trump diverse malen heeft gezegd dat hij een eventueel verlies niet zal accepteren is hier bij beleggers veel onrust ontstaan. Ook in 2000 was er een felle juridische strijd in Florida tussen Gore en Bush over wie Florida had gewonnen. Deze onrust zorgde toen voor een flinke koersdaling. Daarom nu ook de vraag: Wanneer is bekend wie de nieuwe Amerikaanse president zal zijn?

De mogelijke antwoorden waren:


Verkiezingen amerika A. Voor 3 november, omdat er al zoveel stemmen zijn uitgebracht;
B. Op 3 november;
C. In de week na 3 november, omdat het zolang duurt voordat alle stemmen per post zijn geteld;
D. Lang na 3 november, omdat de uitslag van de verkiezingen zal worden betwist.

Ook hebben we de vraag op Twitter gesteld. Daar kwamen 292 antwoorden op. De verdeling van de antwoorden heeft onder de experts als de twitteraars dezelfde opbouw. Alleen twitteraars zijn meest bevreesd voor uitkomst die juridisch bestreden zal worden. 47% van de twitteraars verwacht deze juridische strijd. Dat is 35% bij de experts. 44% van de beleggingsexperts denkt dat het binnen een week bekend is, onder twitteraars is dat 32%.

Aandelenkeuzes oktober

Aex aandelen

De keuze voor individuele aandelen was afgelopen maand niet zo goed. De topaandelen gingen met 7,7% naar beneden, terwijl de flopaandelen juist met 3,5% daalden. Vooral de daling van Galapagos kwam hard aan. Dat aandeel daalde flink na het mislukken van een medicijn en een afwaardering door Goldman Sachs . Unibail, dat bij de floppers stond, ging juist hard omhoog, vanwege een aandeelhoudersrevolte over de aandelenemissie.

Aandelenkeuzes november

Aex koersen

Royal Dutch Shell en Adyen werden door de experts het meest genoemd, waarbij de optimisten en pessimisten elkaar precies in evenwicht hielden. Vandaar dat deze namen niet in de lijst met toppers en floppers terecht zijn gekomen.

Het aandeel waar de experts het minst inzien is Unibail Rodamco. Dat aandeel zal volgens de verwachtingen tot en met de daadwerkelijke aandelenemissie onder druk blijven staan. Vorige maand miste het net deze lijst. Jammer, want in september daalde het aandeel bijna 20%. ASML en Heineken vervolmaken de baissierslijst. Aan de positieve kant staat Ahold fier op kop. Deze naam had geen enkele tegenstem. Galapagos staat opnieuw op de topperslijst net als JustEat TakeAway.

Conclusie

De experts hebben hun pessimisme na de koersdaling van afgelopen tijd laten varen. Voor de komende zes maanden zijn ze zelfs licht optimistisch. Een derde verwachte dat de uitslag van de presidentsverkiezingen betwist zal worden.