UBS AM: Uitslag verkiezingen VS maakt weg vrij voor zwakkere dollar

Calendar10 Nov 2020
Thema: Valuta
Fondshuis: UBS

Joe Biden is de winnaar van de Amerikaanse presidentiële race, maar zal waarschijnlijk aantreden met een Republikeinse Senaat. Dit maakt de weg vrij voor een aanhoudende zwakte van de Amerikaanse dollar en stijgende prestaties voor aandelen uit opkomende markten, aldus Evan Brown hoofdstrateeg van UBS Asset Management in zijn Macro Monthly.

Volgens UBS AM zorgt dit scenario waarschijnlijk voor voldoende overheidssteun voor de economie die door de pandemie nog altijd kampt met tegenwind. Toch zal de steun lager uitpakken dan onder een volledig democratische regering, denkt Brown.

“De nieuwe president zal waarschijnlijk een meer voorspelbaar buitenlands beleid voeren. Grote belastingverhogingen die bij een volledige ‘Blue Wave’ aan de orde zouden zijn geweest, worden grotendeels uitgesloten.”

Toch is de uitkomst van de verkiezingen volgens Brown lang niet de enige marktkatalysator, en zullen de seizoensgebonden epidemiegolven de timing en de omvang van een breed winstherstel voorlopig nog vertragen. “Maar uiteindelijk zal de ontwikkeling van een effectief Covid-19-vaccin het herstel van de economie bevorderen en de dominante drijfveer voor prijsvorming zijn.”

Volgens UBS AM is de huidige zwakte van de dollar een blijvend verschijnsel, en zullen aandelen uit opkomende markten een stijgende lijn laten zien. Verder doet het vooruitzicht van de nieuwe Amerikaanse regering een groot deel van de protectionistische korting in vreemde valuta’s teniet wat de sterkte van de Amerikaanse munt nog verder afzwakt, zegt Brown. “Daarnaast houdt het ontbreken van agressieve stimulus onder de nieuwe Amerikaanse regering in dat reële rendementen matig worden gehouden, wat ook weer bijdraagt aan een brede daling van de dollar. Reden waarom we een breed scala aan activa uit opkomende markten, van buitenlandse valuta's tot aandelen en schulden in dollars, aantrekkelijk vinden.”

Vaccin-doorbraak

Vandaag publiceerde UBS Asset Management eveneens een eerste reactie op de vaccin-doorbraak:

“De vaccin-doorbraak is belangrijk nieuws, eens te meer vanwege het verwachte beschikbare aanbod in vergelijking met andere kandidaat-vaccins. Toch blijft voorzichtigheid geboden: Pfizer heeft de productieramingen voor zowel 2020 als 2021 naar beneden bijgesteld. Dit is een waarschuwing dat logistieke zorgen met betrekking tot productie, opslag en distributie talrijk zijn en kunnen leiden tot vertragingen die het normaliseringsproces belemmeren. Het is ook nog onduidelijk hoe lang het vaccin immuniteit biedt.”