Navbar logo new
AXA IM: Doorbreek de impasse rond Europees herstelfonds
Calendar24 Nov 2020
Thema: Macro
Fondshuis: AXA

De Europese Unie (EU) steggelt al ruim zes maanden over het opzetten van het Europees herstelfonds. De tijd om knopen door te hakken is aangebroken en als daarbij relaties tussen lidstaten op spanning komen te staan, ‘so be it’.

Dat zegt Gilles Moëc, hoofdeconoom van AXA Group, in zijn wekelijks Macrocast-commentaar op d website van AXA Investment Managers. Nadat sinds de zomer de lidstaten al meerdere hordes hebben genomen, zijn het ditmaal Polen en Hongarije die de Europese begroting, waarvan het steunfonds afhankelijk is, dreigen te blokkeren.

Zij doen een beroep op hun vetorecht, er is namelijk unanimiteit vereist binnen de Europese Raad. Echter, de speelruimte van de president van de Europese Raad is beperkt, aangezien afzwakking van eisen aan rechtssystemen kan rekenen op felle kritiek vanuit het Europese parlement. Maar om alles puur conform de regels te doen, lijkt ook niet de oplossing, aldus Moëc. ‘Dit is niet een beslissing waarbij de Polen en Hongarije de bovenliggende partij zouden moeten zijn.’

Moëc wijst op de aanpak die werd gebruikt bij het opzetten van het Europees Stabiliteitsmechanisme (ESM), het permanent financieel noodfonds dat leningen verstrekt aan lidstaten van de eurozone die in financiële problemen verkeren. Een complexe oplossing is het zeker, stelt de AXA-econoom, omdat er wederom een nieuwe instelling zou moeten worden opgericht.

Het zou volgens hem een gemiste kans zijn dat de EU-begroting niet wordt versterkt met eigen middelen. De dagelijkse activiteiten van de EU kunnen worden voortgezet, maar zonder dat er nieuwe uitgaven kunnen worden geïmplementeerd. Dit zou het ook onmogelijk maken om het geld van het steunfonds via de normale EU-mechanismen te verdelen.

Door de relatie met de EU op scherp te zetten riskeert Polen van 25% van het bbp van 2019 (verspreid of de komende zeven jaar) en Hongarije zet 15% op het spel, volgens berekeningen van Goldman Sachs . Anderzijds zijn fragiele landen zoals Spanje en Italië de grootste verliezers als steun uit het herstelfonds uitblijft.