Navbar logo new
ASI over multi-asset: Meer cyclische aandelen en meer high yield in 2021
Calendar21 Dec 2020
Thema: Fixed Income

Aberdeen Standard Investments neemt meer cyclische aandelen en meer high yield obligaties op in zijn multi-assetportefeuilles, zo blijkt uit de vooruitblik op 2021 van Richard Dunbar, Head of Multi-Asset Research.

“Sinds het goede nieuws over de vaccins zijn er in verschillende markten en sectoren nieuwe leiders opgestaan. Dat heeft binnen de beleggingscategorieën grote verschillen opgeleverd qua rendement, en die zullen nog een tijd aanhouden, als weerspiegeling van de groeiende kloof tussen landen, sectoren en bedrijven.”

“Deze verbreding van het marktleiderschap is gezond en waarschijnlijk ook nodig voor de markten om weer vooruitgang te boeken. Hoewel termen als 'waarde' en 'groei' vaak opduiken in deze context, zijn ze enigszins simplistisch. We kijken graag naar meer cyclische markten en sectoren, maar blijven ons ook bewust van hun uitdagingen.”

“De rentes op kortlopende obligaties zullen in de nabije toekomst laag blijven, deels door de grotere output gap, en deels door de maatregelen van de centrale banken om de grote overheidstekorten en schuldniveaus beheersbaar te houden. Vandaar dat high yield obligaties, een aantal wereldwijde aandelen en bepaald vastgoed nog aantrekkelijker zullen worden. In deze marktomgeving oogt ‘carry’, het renteverschil met een vergelijkbare obligatie in een andere munt, in principe aantrekkelijk, maar selectiviteit blijft geboden.”

“Kopen wat de centrale banken kopen, zal waarschijnlijk een belangrijk idee blijven. Maar de centrale banken zijn selectief in high yield, dus blijft het belangrijk om zelf ook selectief te zijn. Het valt ook op dat deze monetaire steun nu veel beter tot uiting komt in de waarderingen.”

“Alles samen blijft onze portefeuille overwogen in aandelen, met een mix van aandelen uit de ontwikkelde en de opkomende markten. Op de obligatiemarkten gaat de voorkeur nog steeds naar high yield en obligaties van opkomende markten, maar enkele staatsobligaties van ontwikkelde markten houden de portefeuille in evenwicht en zorgen voor diversificatie. Wat de valuta's betreft, verwachten we een bescheiden verzwakking van de dollar en blijven we de yen aanhouden in de portefeuille.”