Navbar logo new
Impact van Joe Biden's stimuleringsplan op infrastructuurinvesteringen
Calendar19 Jan 2021
Thema: Macro
Fondshuis: M&G Investments

Door Alex Araujo, beheerder van het M&G (Lux) Global Listed Infrastructure fonds

Alexaraujo
Alex Araujo
Dankzij de meerderheid in het Congres van de nieuwe Amerikaanse president Joe Biden is een mogelijk obstakel in het wetgevingsproces van de VS uit de weg geruimd en kan de weg worden vrijgemaakt voor een broodnodig infrastructuurprogramma. De noodzaak om de gebrekkige infrastructuur van Amerika te herstellen, moderniseren en uit te breiden staat niet ter discussie. De chronische onderinvestering is zo algemeen erkend dat het een van de weinige punten van overeenstemming is tussen de Republikeinen en de Democraten.

Vooral de klimaatverandering zal onder de nieuwe president Biden vermoedelijk steeds meer aandacht krijgen, gezien zijn streven naar schone energie in zijn plannen voor infrastructuuruitgaven. Zijn voorstel ‘om een moderne, duurzame infrastructuur en een rechtvaardige schone energietoekomst uit te bouwen' is gebaseerd op twee specifieke doelstellingen: een netto koolstofvrije uitstoot in 2050 en een investering van 2 biljoen dollar in infrastructuur.

Overigens blijven de beslissingen over infrastructuuruitgaven in de VS grotendeels een verantwoordelijkheid van de afzonderlijke staten, hoewel federale initiatieven in de vorm van overheidssubsidies en belastingvoordelen algemeen verwelkomd zullen worden.

Potentiële winnaars

Gezien de mogelijks bijkomende steun voor hernieuwbare energie, denken wij dat de nutsbedrijven die actief deelnemen aan de energietransitie goed geplaatst zijn. NextEra Energy Resources Partners en AES , beide Amerikaanse nutsbedrijven, behoorden tot de nieuwe aankopen van het fonds in 2020 die mogelijk profiteren van de trends op het gebied van duurzame energie en energietransitie.

Er is ook politieke wil voor een universele breedbandtoegang, met inbegrip van de nationale uitrol van 5G-netwerken. Dat zorgt voor een gunstig klimaat voor bedrijven die te maken hebben met digitale infrastructuur, met name communicatiemasten. Crown Castle en American Tower behoren tot onze participaties in communicatiemasten die goed geplaatst zijn voor de nationale uitrol van 5G-netwerken.