Navbar logo new
Capital Group: Amerikaanse economie groeit met 3 procent in 2021
Calendar20 Jan 2021
Thema: Macro
Fondshuis: Capital Group

Voor 2021 verwacht econoom Darrell Spence van Capital Group een groei van de Amerikaanse economie van ongeveer 3 procent, met het zwaartepunt in de tweede helft van het jaar. Op de langere termijn is hij positiever.

De econoom van Capital Group geeft verschillende redenen voor zijn optimisme op de lange termijn. “In de officiële productiviteitsstatistieken wordt het effect van de innovatie in de VS waarschijnlijk onderschat. Bovendien heeft de Amerikaanse economie zich dankzij haar flexibiliteit en dynamiek zich altijd hersteld na moeilijke tijden.”

Voor nu zijn de belangrijkste variabelen voor de Amerikaanse economie uiteraard het virus en de uitrol van de vaccins, aldus Darrell Spence. “Het kan nog zes tot negen maanden duren voor een ‘terugkeer naar het normale’ mogelijk is. De economie zal dus nog een lange tijd last hebben van het virus.”

“Intussen kan alleen het begrotingsbeleid het vraag- en inkomenstekort opvullen dat door de heropleving van het virus en de strengere beperkingen is ontstaan. De kans op grootschalige maatregelen is groter nu Biden in het Witte Huis zit en er een Democratische meerderheid is in beide kamers van het Congres.”

“Een eventuele hapering van de groei op de korte termijn zal waarschijnlijk leiden tot een bijkomende ‘whatever it takes’ versoepeling van de Federal Reserve. Er is echter een grens aan wat het monetaire beleid kan doen. In december is een akkoord bereikt over 900 miljard dollar steun, maar zullen die fondsen terechtkomen bij degenen die dat geld het meeste nodig hebben, en is het genoeg om ons naar de eindstreep van de pandemie te brengen? Kortom, de eerste helft van 2021 zal nog steeds hobbelig zijn.”

“Dankzij het Paycheck Protection Program (PPP) is het beschikbare inkomen in 2020 tijdens de zomer wel enorm toegenomen. Het besteedbare inkomen in de Verenigde Staten groeide zelfs sneller dan wanneer de pandemie zich nooit had voorgedaan.”

“Die steun was bedoeld om de economie door de pandemie heen te helpen, maar helaas begint het herstel een 'W'-vorm aan te nemen: delen van de economie gaan weer open, om vervolgens weer te worden stilgelegd, waardoor de economie niet het soort momentum kan genereren dat uiteindelijk zichzelf voedt en een robuust herstel opbouwt. Het maakt het ook moeilijk voor bedrijven om te plannen. Ze aarzelen bijvoorbeeld om nieuwe medewerkers aan te nemen en voorraden aan te leggen als hun activiteiten weer kunnen worden stilgelegd.”

“Het zou me dan ook niet verbazen dat sommige economische data de komende maanden verzwakken. Mijn basisverwachting voor de groei van het Amerikaanse bruto binnenlands product op jaarbasis voor 2021 ligt rond de 3%, waarbij het grootste deel van de groei in de tweede helft van het jaar komt.”