Navbar logo new
MFS: Negeer de ruis en kijk naar vóór 2019 en ná 2021
Calendar04 Feb 2021
Thema: Beleggen
Fondshuis: MFS

Financiële markten blikken altijd vooruit. Ook nu in grote delen van de wereld het aantal coronabesmettingen hoog blijft, net als het aantal ziekenhuisopnames en sterfgevallen. Ook de nieuwe varianten van het virus die de kop opsteken, lijken beleggers er niet van te weerhouden om zich te richten op de toekomst, wanneer de pandemie onder controle is. Ze zien een wereld voor zich waarin zowel de economie als de bedrijfswinsten weer groeien. Dit dankzij het economische infuus en de inhaalslag die gemaakt gaat worden qua vraag.

Dat beleggers dit doen, is logisch, meent beleggingsstrateeg Rob Almeida van vermogensbeheerder MFS. En de positieve verwachtingen voor de economische ontwikkelingen worden inmiddels weerspiegeld in de koersen. De hamvraag is echter wat er na 2021 gebeurt.

Het afgelopen jaar pompten de centrale banken een enorme hoeveelheid liquiditeit in de markt, wat zorgde voor zeer ongebruikelijke schommelingen op de financiële markten. Risicovolle beleggingssegmenten als aandelen en ‘veilige havens’ als Amerikaanse staatsobligaties en goud gingen gelijk op. “Dit was zeer uitzonderlijk en was een direct gevolg van een overvloed aan liquiditeit dat nergens anders heen kon. Door de financiële markten te overspoelen met nieuw geld werden de koersen verder losgekoppeld van de fundamentele waardes.”

“Daarom is het belangrijker dan ooit om te bepalen welke activa het verst af staan van wat ze eigenlijk waard zouden moeten zijn. Beleggers dienen te kijken naar hoe gezond een bedrijf was voordat de pandemie uitbrak: dus negeer de ruis en neem de omzet, de kosten en de nettowinst in 2019 als uitgangspunt, want we gaan ervan uit dat enigszins normale winstcijfers pas weer in 2022 kunnen worden behaald”, aldus Almeida.

Daar komt nog bij dat toezichthouders, brancheorganisaties en beleggers meer dan ooit tevoren aandacht krijgen voor zaken die er voorheen weinig toe deden. Hoe staat het bijvoorbeeld met de duurzaamheid van productieprocessen? Is een bedrijf in staat om snel te schakelen als het gaat om het verbeteren van arbeidsomstandigheden? En is het klaar voor een e-commerce omgeving? Zo niet, dan kunnen de kosten oplopen en dat leidt tot een uitholling van de marges. Al met al betekent dit dat beleggers hun analyses steeds meer op bedrijfsniveau moeten gaan uitvoeren.