Navbar logo new
MFS: Draghi moet Italië redden
Calendar04 Feb 2021
Thema: Macro
Fondshuis: MFS

Dat Mario Draghi, voormalig president van de ECB, het Italiaanse zakenkabinet gaat vormen, is ontzettend goed nieuws voor het land. Hij is bij uitstek geschikt om te onderhandelen met de Europese instanties en kan Italië uit de huidige politieke ellende trekken, schrijft Annalisa Piazza, fixed-income research analyst bij vermogensbeheerder MFS.

“Italië heeft op de korte termijn drie prioriteiten: uit de huidige zorgcrisis geraken, voorkomen dat deze economische en sociale crisis al te diepe littekens achterlaat, en met een geloofwaardig en effectief herstelplan komen, dat door Brussel wordt goedgekeurd.”

Geen makkelijke taak, schrijft Piazza. “Draghi kan rekenen op steun om Italië uit het slop te trekken, maar het zal lastiger worden als hij onpopulaire hervormingen op de agenda zet."

“Op de markt leidde het nieuws van Draghi’s benoeming tot grote druk op spreads van Italiaanse staatsobligaties, omdat hij nu gezien wordt als dé man die Italië kan redden. Een coalitie-regering die gesteund wordt door het Parlement is voor spreads de komende twaalf maanden het beste scenario. Of dat scenario doorzet hangt af van hoe (en of) Draghi de steun van de EU in kan zetten om de Italiaanse groei aan te jagen."