ASI over het Chinese Jaar van de Os: Focus op consumptie en groene energie

Calendar10 Feb 2021
Thema: China

Komende vrijdag 12 februari begint het Chinese Jaar van de Os. In de Chinese cultuur worden ossen gewaardeerd om hun kracht en uithoudingsvermogen, en Nick Yeo, hoofd Chinese Aandelen bij Aberdeen Standard Investments, verwacht die eigenschappen ook voor de Chinese aandelenmarkt in 2021.

“De MSCI China A Onshore Index is vorig jaar met meer dan 40 procent gestegen. Dit herstel weerspiegelt de veerkracht van de Chinese bedrijven en de positieve winstvooruitzichten voor het komende jaar.”

“In 2021 kan de Chinese regering haar budgettaire steun afbouwen, en daarmee terugkeren van een soepel naar een neutraal beleid. Maar ons onderzoeksinstituut voorspelt nog steeds dat de Chinese economie in 2021 met meer dan 10 procent zal groeien.”

“Bemoedigend is dat de autoriteiten hebben toegezegd de beleidsrente niet te snel te zullen verhogen. Dat zorgt voor stabiliteit. Als bedrijven tegen lage rentes kunnen blijven lenen, is dat een goed voorteken voor de bedrijfswinsten.”

“Bovendien houden de beleidsmakers kruit achter de hand. Ze hebben nog monetaire en budgettaire ruimte om liquiditeit in het systeem te injecteren en zo het herstel van China veilig te stellen. Omdat China groeit, kunnen de beleidsmakers zo’n orthodox beleid voeren. Dat verkleint het risico dat de begroting ontspoort.”

“Zoals altijd moeten beleggers goed letten op de sector waarvoor ze kiezen. Beleggers kunnen bijvoorbeeld kwaliteitsaandelen selecteren binnen zowel de discretionaire consumptiegoederen als de basisconsumptiegoederen.”

“Een ander mogelijke sector is groene energie, nu China heeft toegezegd om tegen 2060 CO2-neutraal te zijn. Deze ambitie zal gigantische investeringen vergen in bedrijven die hernieuwbare energie, batterijen, elektrische voertuigen en aanverwante infrastructuur leveren.”

“Chinese bedrijven zijn nu al wereldleiders in de toeleveringsketen van hernieuwbare energie. De Chinese windturbinefabrikanten zijn goed voor 26 procent van de wereldwijde capaciteit en de accufabrikanten voor 78 procent. Bovendien is China verantwoordelijk voor 91 procent van de productie van silicium wafers voor de toepassing van zonne-energie.”