Navbar logo new
Outlook Bank Nagelmackers: herstel van ups en downs
Calendar12 Feb 2021
Thema: Macro
Fondshuis: Nagelmackers

Investment Outlook Bank Nagelmackers

We kunnen er niet om heen: 2020 was een jaar dat getekend werd door COVID-19. Wat was de uiteindelijke balans op economisch vlak?

COVID-19 heeft inderdaad naast het menselijke leed ook gevolgen gehad voor economische omgeving. Uit recente cijfers wordt uitgegaan van een terugval van he BBP van net geen 6% in ontwikkelde landen, met vooral de Eurozone als uitschieter met een daling van meer dan 8%. De opkomende landen hielden relatief beter stand met vooral Azië dat amper 2% heeft moeten inboeten. China zal uiteindelijk zelfs zo’n 1,9% gegroeid zijn.

Hoe valt het te verklaren dat er zo’n grote verschillen waren?

Aziatische landen – en China in het bijzonder – hebben veel strengere maatregelen genomen, voornamelijk tijdens de eerste Corona-golf. Hele steden en regio’s gingen in een harde lockdown die maanden aanhield. Dat heeft de verspreiding van het virus sterk onderdrukt. Wanneer vervolgens de maatregelen geleidelijk werden afgebouwd, bleven quarantainemaatregelen van kracht, bijvoorbeeld bij internationale vluchten, en werden deze ook strikt gecontroleerd.

Betekent dit dan ook dat Azië het snelst zal herstellen?

Dat is inderdaad ons uitgangspunt. We verwachten voor de groeilanden algemeen een groeiritme van 6% en voor China zelfs een bovengemiddelde groei van meer dan 8%. Voor de Verenigde Staten voorzien we een herneming van het BBP met 4%. Voor de Eurozone schatten wij de groei echter het laagst in met ongeveer 3%. Azië kan de nieuwe locomotief worden voor een wereldwijd herstel.

Hoe vertaalt deze outlook zich in de activaverdeling? Op wat zetten jullie in?

Sowieso staan we positief ten aanzien van aandelen in dit verder herstelscenario. We hebben in december vorig jaar onze positie in aandelen uit de groeilanden verhoogd naar een overweging. Naast de groeilanden, houden we ook een overweging aan op Amerikaanse aandelen, ten koste van Japan. Op Europa zijn we vrij neutraal gepositioneerd.

Dan toch positief voor de aandelenmarkt, ondanks nieuwe hoogtepunten recent?

Vorig jaar hebben we effectief een fors herstel gekend van de aandelenmarkten wereldwijd. Deze herwaardering was vooral gedreven door de monetaire en budgettaire steunmaatregelen, die zowel in de VS als in Europa en de groeilanden van een ongeziene orde waren. In die zin heeft de markt inderdaad een voorsprong genomen. In bepaalde segmenten, bijvoorbeeld in waarde-aandelen, is er nog ruimte voor een verdere herwaardering, maar vervolgens zal de focus geleidelijk aan verschuiven naar winstgroei. We verwachten dat de bedrijfswinsten zich in de ontwikkelde landen met 25 à 35% zullen herstellen. Ook de uitrol van vaccinatieprogramma’s wereldwijd zorgt voor perspectief en licht aan het eind van de tunnel.

Welke risico’s kunnen opduiken in 2021?

Het herstel zal in ‘ups & downs’ verlopen afhankelijk van het verdere verloop van het virus, het vaccinatieritme en strakkere of soepelere overheidsmaatregelen. Spreadniveau’s zijn ook enorm bedrukt in diverse obligatiesegmenten en bieden slechts een beperkte vergoeding voor verborgen risico’s, zoals bijvoorbeeld een verhoogd aantal faillissementen. Aandelen bieden volgens ons een betere risico/rendementsverhouding. Daarnaast kan een té fors herstel ook leiden tot een verhoogde inflatie, wat centrale banken ertoe kan aanzetten sneller op de rem te staan. Ten slotte wordt ook de regulering van de ‘Big Tech’ steeds nadrukkelijker aanwezig.

Zijn er verder opportuniteiten of trends die zich verder kunnen doorzetten?

Wij verwachten veel van ‘small cap’ aandelen. Vooral in de VS hebben kleinere bedrijven een groter potentieel tot winstherstel, maar ook Europese bedrijven zijn goed gepositioneerd. Vaak gaat het om bedrijven die in een cyclischere markt actief zijn, voornamelijk industriële bedrijven maar ook vastgoed. Verder zien wij ook de groeiende vraag naar duurzame investeringen, zowel van investeerders als gestuurd door regulering. Zowel in het Biden-plan als in het EU 2021-2027 Budget wordt de focus gelegd op investeringen in een duurzame economie. De groeiende vraag wordt overigens steeds beter beantwoord met een groeiend aanbod aan bijvoorbeeld groene en sociale obligaties. Dit is zeker een trend die zich verder zal doorzetten.