In het afgelopen decennium bleven de prestaties van niet-Amerikaanse aandelen achter, maar volgens strateeg Onderzoek en analyse bij Schroders Sean Markowicz hebben we nu mogelijk een keerpunt in de cyclus bereikt.
Sean Markowicz |
Hieronder volgen vier redenen waarom het einde voor de uitzonderingspositie van de Amerikaanse aandelenmarkt lijkt te naderen.
1. De cyclische kansen liggen buiten de VS
Tijdens de pandemie hebben beleggers hun toevlucht gezocht in defensieve groeiaandelen, waaruit een groot deel van de totale kapitalisatie op de Amerikaanse aandelenmarkt bestaat. De waarde van deze ondernemingen steeg met alle lockdowns pijlsnel en de vraag naar digitale diensten nam toe. Maar als u verwacht dat er ieder moment een economische opleving kan inzetten, is het verstandig om ook posities buiten de Verenigde Staten in te nemen. Niet-Amerikaanse aandelen hebben namelijk veel meer bloostelling aan cyclische sectoren zoals energie, industrie en grondstoffen, die meestal goed presteren tijdens herstelperioden.
2. De waarderingen van Amerikaanse aandelen pieken
Een van de gevolgen van de Amerikaanse outperformance is dat de waarderingen zijn opgerekt tot niveaus die in het verleden de voorbode waren van lage rendement in vergelijking met de rest van de wereld. Voor alle duidelijkheid: aandelenwaarderingen zijn overal duur. Dat betekent echter nog niet dat de mondiale aandelenmarkt ieder moment kan instorten. Het betekent enkel dat de toekomstige langetermijnrendement lager kan uitpakken. En zelfs als dat het geval is, lijken de relatieve waarderingen erop te wijzen dat niet-Amerikaanse aandelen beteren gaan presteren dan Amerikaanse aandelen.
3. President Biden kan opkomende markten weleens goede diensten bewijzen
De aandelen uit opkomende markten hebben te lijden gehad onder de handelsspanningen tussen de VS en China tijdens het presidentschap van Trump. Met Biden aan het roer verwachten analisten echter dat de economische spanningen worden gladgestreken en dat de relaties met Amerikaanse bondgenoten worden hersteld. De verbetering in de internationale betrekkingen en het positieve effect daarvan op de wereldhandel zouden de op export gerichte opkomende markten ten goede komen. Biden verhoogt naar verwachting de Amerikaanse vennootschapsbelasting, wat de winsten in de VS een gevoelige klap kan geven. Tegen deze achtergrond zijn beleggers meer gaan beleggen in buitenlandse markten. Zoals hieronder bijvoorbeeld te zien is, hebben de aandelen van opkomende markten de VS sinds januari 2020 ingehaald wat betreft cumulatieve prestaties.
4. Marktconcentratie in tech kan toekomstige Amerikaanse prestaties in de weg zitten
De grootste Amerikaanse technologieondernemingen ( Facebook , Amazon , Microsoft , Apple en Alphabet ( Alphabet ), kortweg FAMAG) hebben enorm geprofiteerd van de economische neergang tijdens de crisis. Maar hun marktkapitalisaties zijn zo groot geworden dat zij in feite de markt voortstuwen. Sinds januari 2020 steeg het MSCI USA Index met 23%, maar zonder FAMAG bleef er maar 15% van over. Het probleem met zulke indexconcentratie is dat het rendement van de gehele Amerikaanse markt kan verslechteren als om enigerlei reden het vertrouwen in Big Tech afneemt. Een mogelijk reden hiervoor is regelgeving. Hoewel nieuwe regelgeving op de korte termijn onwaarschijnlijk is, kan dit toekomstige uitbreidingen door fusies en overnames vertragen, wat een belangrijk onderdeel van het succesverhaal is.
We hebben het ergste waarschijnlijk gehad
"Hoewel de Verenigde Staten in het vorige decennium de dienst uitmaakten, lijken de omstandigheden steeds gunstiger voor een ommekeer richting de rest van de wereld," stelt Sean Markowicz. Een garantie dat dit gebeurt, is er niet. Nieuwe mutaties van COVID-19 kunnen het ontluikende economische herstel ondermijnen en beleggers kunnen toch liever in de VS beleggen.
Maar hier moet op een gegeven moment een eind aan komen. Markowicz: "De cyclische blootstelling van de VS aan het mondiale herstel is beperkt, de relatieve waarderingen lijken opgeblazen, de marktconcentratie is toegenomen en de aandelen in opkomende markten zijn aan een inhaalslag begonnen. Met dit in het achterhoofd doen beleggers er misschien verstandig aan hun aandelenportefeuille in het huidige decennium te diversifiëren buiten de VS."