Navbar logo new
BMO GAM: Welzijn van vrouwen moet kern vormen van economisch herstel post-covid
Calendar08 Mar 2021
Thema: ESG
Fondshuis: BMO GAM

De afgelopen jaren bekleedden steeds meer vrouwen leiderschapsposities, maar de bereikte vooruitgang wordt deels weer tenietgedaan door de covid-pandemie: in sommige gevallen stijgt de ongelijkheid weer. Dit schrijven Rosa van den Beemt en Daniel Jarman, beiden specialist verantwoord beleggen bij BMO GAM in de paper ‘Women at the heart of the covid-19 recovery’.

“Vandaag, op Internationale Vrouwendag, staan we op een kruispunt wat betreft de wereldwijde ongelijkheid tussen mannen en vrouwen. De pandemie legt pijnlijk bloot waar de ongelijkheden liggen”, aldus de experts.

Hoogtepunten uit de paper:

Vrouwen maken circa 70% uit van de werknemers in de frontlinie van de coronapandemie – en lopen dus meer gezondheidsrisico’s. 75% van het onbetaalde zorgwerk in de wereld wordt nog altijd door vrouwen gedaan. Volgens King’s College London en Forbes zorgt de pandemie ervoor dat vrouwen veel meer taken erbij krijgen en dat vergroot de risico’s op een burn-out. The Washington Post meldt dat vrouwen met een donkere huidskleur in de Verenigde Staten door de pandemie twee keer zo vaak worden ontslagen of minder uren kunnen werken.

Onderzoek van Mercer toont aan dat vrouwelijk leiderschap een positief effect heeft op de maatschappij en economie. Volgens de twee BMO-experts moet het welzijn van vrouwen daarom de kern vormen van de opbouw van een veerkrachtige economie in het post-covid-tijdperk, en daarbij spelen beleggers een cruciale rol.

“Beleggers moeten bij de bedrijven waarin ze beleggen blijven aandringen op beleid en best practices die de gelijke arbeidsparticipatie van vrouwen ondersteunen. Denk bijvoorbeeld aan betaald ziekteverlof, ondersteuning bij kinderopvang, zorg- en ouderschapsverlof, flexibele werkregelingen en programma’s voor professionele ontwikkeling.”

Daarnaast moeten beleggers volgens de experts blijven pleiten voor een betere vertegenwoordiging van vrouwen in raden van bestuur en in hogere managementniveaus. “Via engagement kunnen beleggers bedrijven stimuleren om hun strategieën voor diversiteit en inclusie te verbeteren.”

Ook kunnen ze van bedrijven eisen dat ze bijvoorbeeld aantonen werk te maken van het dichten van de loonverschillen tussen mannen en vrouwen en tussen mensen van verschillende afkomst. “We moeten van bedrijven eisen dat ze cijfers en voorbeelden kunnen presenteren over hun vorderingen en prestaties op het gebied van het beheer van menselijk kapitaal. We kunnen ze bijvoorbeeld vragen om informatie te verstrekken aan het Workforce Disclosure Initiative.”