Navbar logo new
Nieuwe middelen voor beleggers om positief ESG-gedrag te stimuleren
Calendar11 Mar 2021
Thema: ESG
Fondshuis: NNIP

Beleggers krijgen meer invloed op duurzaamheidsbeleid op algemene vergaderingen van bedrijven, omdat stemmen een sterker middel wordt om de mening van beleggers te delen
Andere belangrijker wordende duurzaamheidsthema’s zijn de noodzaak van klimaatactie, meer aandacht voor positieve impact, sectoroverstijgende samenwerking en regelgevende maatregelen
NN IP integreert ESG-factoren in 74% van het beheerde vermogen (per eind 2020)

Bedrijven krijgen te maken met toenemende druk om hun gedrag op het gebied van milieu, maatschappij en governance (ESG) te verbeteren, omdat beleggers nieuwe middelen inzetten om invloed uit te oefenen. Dit blijkt uit het nieuwste Verantwoord Beleggen Rapport van NN Investment Partners (NN IP).

Adrieheinsbroek
Adrie Heinsbroek
Tot voor kort hadden beleggers beperkte mogelijkheden om hun stem te gebruiken om invloed uit te oefenen op specifiek ESG-beleid. Dit gaat veranderen naarmate bedrijven beleggers op de jaarlijkse algemene vergaderingen (AVA’s) meer mogelijkheden bieden om te stemmen over hun duurzaamheidsbeleid. Bedrijven zullen onderwerpen als ‘stemmen over klimaat’ en ‘stemmen over diversiteit’ opnemen op hun AVA-agenda’s, naast de bestaande ‘stemmen over beloning’. Ook zullen beleggers volgens het rapport via engagement meer manieren hebben om invloed uit te oefenen op beleid dat te maken heeft met niet-financiële doelstellingen.

Het Verantwoord Beleggen Rapport 2020 van NN IP noemt nog vier duurzaamheidstrends die vanaf 2021 zullen versnellen:

Beleggers zullen steeds meer de noodzaak van dringende klimaatactie inzien - Satellietbeelden lieten een exponentiële afname van de CO2-uitstoot zien in de beginfase van de Covid-19-pandemie. Dit onderstreepte de positieve effecten van minder (vlieg)reizen en wat kan worden bereikt als we actie ondernemen. De klimaatconferentie van de Verenigde Naties in 2021 zal het gevoel van urgentie om klimaatkwesties aan te pakken verder versterken.
Er zal meer focus komen op het financieren van positieve impact - Beleggers zullen meer transparantie eisen over de impact van beleggingen, dus vermogensbeheerders moeten hun rapportage verbeteren en hun dataprocessen afstemmen op de behoeften van de klant.
Er komt meer sectoroverstijgende samenwerking - Vermogensbeheerders zullen zich vaker aansluiten bij sectoroverstijgende coalities om verandering te stimuleren door engagement en de dialoog. Door samen te werken met maatschappelijke en overheidsorganisaties kunnen beleggers meer impact hebben op concrete onderwerpen die de prioriteiten van de klant weerspiegelen.
Regelgevende maatregelen zullen de sector hervormen - Deze trend zal voorlopig vooral op Europa zijn gericht via de Sustainable Finance Disclosure Regulation (SFDR) van de EU en de EU-taxonomie, maar zal ook gevolgen hebben voor bedrijven elders. Europese beleggers eisen immers meer openheid over al hun beleggingen. Het wordt voor klanten gemakkelijker om producten te vergelijken en meer inzicht te krijgen in hoe hun geld wordt gebruikt en voor welk doel.

Adrie Heinsbroek, Chief Sustainability Officer bij NN Investment Partners: “Twee factoren hebben de grootste invloed op het stimuleren van verandering in duurzaam beleggen. De eerste is de Covid-19-pandemie en de tweede is het nieuwe EU-kader voor regelgeving voor duurzame financiering. Dit zal het beleggingslandschap veranderen en ervoor zorgen dat kapitaal vanaf 2021 op andere plaatsen zal worden ingezet.”

Per eind 2020 integreert NN IP haar strikte ESG-criteria in 74% van het beheerde vermogen, tegenover 68% in 2019. Het bedrijf streeft naar de integratie van ESG-criteria in 80% van het beheerde vermogen in 2023. NN IP is ondertekenaar van de Principles for Responsible Investment (UN PRI) en heeft daarvan in 2020 de topscore (A+) toegekend gekregen.

Als onderdeel van haar positieve engagement-programma is NN IP in 2020 1.269 keer de dialoog aangegaan met 669 bedrijven en 17 overheidsorganisaties. Het aantal dialogen was veel groter dan in voorgaande jaren (een stijging van 91% ten opzichte van 2019); het resultaat van de extra inspanning en verbeterde efficiëntie van NN IP. Het bedrijf stemde daarnaast over 35.015 onderwerpen op 3.053 AVA’s in 60 landen, tegenover 31.775 onderwerpen op 2.752 AVA’s in 2019. NN IP behoort volgens ShareAction tot de top-10 als het gaat om stemmen voor klimaat en maatschappelijke actie.¹

Heinsbroek vervolgt: “Om onze invloed als vermogensbeheerder te maximaliseren, moeten we continu vooruitkijken. We hebben verschillende aandachtsgebieden voor engagement geïdentificeerd voor 2021 en daarna, waaronder fatsoenlijke werkomstandigheden, de sociale ongelijkheid die de Covid-19-pandemie naar boven brengt en onze voortdurende samenwerking met overheden om risico’s en kansen beter in te schatten.”

Naast het bovenstaande geeft het Verantwoord Beleggen Rapport 2020 van NN IP een gedetailleerd overzicht van een breed scala aan onderwerpen, zoals wat de nieuwe duurzaamheidsregelgeving van de EU zal betekenen voor alle deelnemers op de financiële markt, hoe NN IP de klimaatcrisis aanpakt en hoe de impact van Covid-19 duurzaam beleggen zal vormgeven.