Navbar logo new
Ik verkoop mijn bedrijf, en nadien?
Calendar05 Nov 2020
Thema: Beleggen
Fondshuis: Nagelmackers

U bent bedrijfsleider en overweegt om uw activiteiten op korte of middellange termijn over te dragen? Eenmaal uw bedrijf verkocht is, begint u aan een nieuw hoofdstuk in uw leven. Meer vrije tijd, meer tijd voor uw gezin en uw passies … Maak zeker uw vermogensbalans op om uw nieuwe leven zonder zorgen in te zetten!

We belichten in dit artikel twee veelvoorkomende vragen van onze zakelijke cliënten wanneer ze hun onderneming willen verkopen: de financiële onafhankelijkheid en de toekomst van hun vermogen.

Want uw toekomst en die van uw gezin goed voorbereiden als bedrijfsleider vergt tijd!

Hoe zit het met uw financiële onafhankelijkheid?

Om dit zo goed mogelijk in te schatten, raden wij u aan om een persoonlijk financieel plan op te stellen. U volgt daarbij verschillende stappen.

Wij voeren een audit uit op de samenstelling van uw volledige actuele en toekomstige vermogen en inkomsten.

Vervolgens bepaalt u uw persoonlijke doelen. We denken daarbij aan het behoud van een zeker financieel comfort en het verwezenlijken van bepaalde projecten (zoals de aankoop van een tweede verblijf).

Wij gebruiken dit als basis om de verwachte evolutie van uw inkomsten, uitgaven en portefeuille in kaart te brengen, eventueel rekening houdend met verschillende scenario’s (geschat rendement en inflatie).

Dankzij dat financieel plan krijgen we een zicht op uw mate van financiële onafhankelijkheid op lange termijn. Een dergelijk plan stelt u in staat om uw vermogen zo goed mogelijk te beheren om bijvoorbeeld de inkomsten te genereren waar u van kunt leven. U hebt bovendien een leidraad om bepaalde beslissingen te nemen over investeren in een nieuw project, een schenking doen (al dan niet onder bepaalde voorwaarden) …

En hoe zit het met de overdracht van uw vermogen aan de volgende generatie?

Er wordt rekening gehouden met uw volledige vermogen. Samen bekijken we verder welke goederen van u of gemeenschappelijk zijn.

De oorsprong van de bedrijfsfondsen is hier bepalend. Indien u getrouwd bent, is het dus essentieel om te weten van wie de bedrijfsaandelen zijn. Dat hangt af van uw huwelijksstelsel en de manier waarop de aandelen werden verkregen.

Eens we de juridische aard van de aandelen (en op termijn het kapitaal van de aandelenverkoop) kennen, moeten we uw erfgenamen nog bepalen. Op basis van uw gezinssituatie stellen we vast wie uw wettelijke erfgenamen zijn en wat hun wettelijk erfdeel is.

Bent u tevreden met die wettelijke erfopvolging? Zo niet zijn er verschillende tools voor uw successieplanning voorhanden om te voldoen aan uw wensen.

Eenmaal uw financiële gemoedsrust net als die van uw dierbaren verzekerd is en u uw erfgenamen en hun erfdeel kent, moet u nadenken over de overdracht van uw vermogen.

Er bestaan verschillende opties indien u de wettelijke erfopvolging wilt aanpassen of de heffing van de successierechten wilt beperken.

Uw huwelijkscontract biedt een eerste mogelijkheid. Het bepaalt onder meer hoe het vermogen verdeeld wordt tussen uw partner en uzelf in verschillende situaties, waaronder een overlijden. Dit planningsinstrument wordt echter amper of vaak slecht gebruikt. Het stelt u nochtans in staat om uw partner een bescherming op maat te bieden, door bijvoorbeeld een eigen goed in te brengen in de gemeenschap of een alternatieve toewijzingsclausule te kiezen.

Met een testament kunt u dan weer afwijken van de wettelijke erfopvolging, rekening houdend met de reservataire erfgenamen. Door bepaalde legaten op te stellen, kan een testament sommige erfgenamen beschermen of de verschuldigde successierechten beperken. Dat doet u door een testament op te stellen dat rechtstreeks de kleinkinderen begunstigd, een restlegaat te gebruiken of de gezinswoning over te laten aan de overlevende partner.

Als u in uw naam en ten gunste van uw erfgenamen een tijdelijke overlijdensverzekering (doorgaans voor een duur van 3 tot 10 jaar) afsluit, wordt er bij uw overlijden een kapitaal (in principe onveranderlijk over de gekozen periode) gestort voor de betaling van de successierechten. Hoewel het principe eenvoudig is, let u best op de structuur van een dergelijke verzekering door de bijzondere fiscale behandeling van het levensverzekeringskapitaal.

U kunt ten slotte tijdens uw leven reeds goederen overdragen aan uw dierbaren via de gedeeltelijke schenking van uw roerende goederen. De schenkingsakte kan een onderhandse akte of een notariële akte zijn. Zijn de schenkingsrechten betaald (gewestelijke bevoegdheid – tarief tussen 3 en 7%), dan verdwijnen de geschonken goederen definitief uit uw vermogen. Bij uw overlijden zijn geen successierechten meer verschuldigd. Bij de schenking van een onroerend goed moet een notariële akte opgemaakt worden. Er zijn daarbij progressieve schenkingsrechten verschuldigd (tussen 3 en 40% naargelang de verwantschapsband en de waarde van het geschonken goed).

Conclusie

Besteed voldoende aandacht aan de verkoop van uw bedrijf, maar in het algemeen ook aan uw financiële toekomst.

Neem na de verkoop van uw onderneming de tijd om u goed te informeren om uw vermogen zo goed mogelijk te structureren en beheren en, op termijn, de overdracht zoals gewenst te laten verlopen.

U goed informeren is de eerste stap! Stel uw vragen aan experts ter zake!

Zal ik in de toekomst financieel onafhankelijk zijn als ik vandaag verkoop?

Zal ik over voldoende kapitaal beschikken om te kunnen rentenieren?

Welk bedrag zal indien nodig beschikbaar zijn voor nieuwe projecten of eenvoudigweg om het hoofd te bieden aan onverwachte uitgaven?

Hoe beschermt u het kapitaal van de verkoop van uw bedrijf (en de rest van uw vermogen) tegen het risico op overlijden?

Meer weten? Neem contact op met uw adviseur.

Mogelijkheid om preferentiële tarieven toe te passen in geval van een erfenis/schenking van bedrijfsaandelen:

In het Brussels Hoofdstedelijk en Vlaams Gewest geldt voor de overdracht van aandelen van een familiebedrijf een vast tarief van 3 à 7% indien aan bepaalde voorwaarden wordt voldaan. In het Waals Gewest geldt voor de overdracht van aandelen van een familiebedrijf een vast tarief van 0% indien aan bepaalde voorwaarden wordt voldaan.