Navbar logo new
Het post-COVID-tijdperk: nemen de Aziatische tijgers opnieuw een voortrekkersrol?
Calendar10 Mar 2021
Fondshuis: Nagelmackers

Christofer Govaerts, Chief Strategist

Zal Azië na het COVID-tijdperk de motor worden van de wereldwijde economische heropleving? Onze macro-econoom laat zijn licht schijnen over de vooruitzichten voor de Aziatische tijgers.

De Aziatische tijgers, ook wel draken genoemd, zijn de economieën die sinds de jaren 60 van de vorige eeuw continu een hoog groeiritme kenden. De ‘klassieke’ tijgers zijn met 4: Hongkong, Singapore, Zuid-Korea en Taiwan. Vandaag kunnen daar andere landen aan toegevoegd worden zoals India en China.

De oorspronkelijke Aziatische tijgers verwierven ook faam in tegenspoed doordat ze verschillende financiële crises succesvol doorstonden, inclusief de Aziatische crisis van 1997.

De cijfers van 2020 (COVID) en de verwachtingen voor de toekomst lijken aan te geven dat Azië ook ditmaal als een feniks zal herrijzen en een voortrekker zal zijn in de wereldwijde economische groei, zoals onderstaande tabel aangeeft:

Groeivooruitzichten emerging markets

We zien nu al de eerste tekenen opduiken dat China daarin een voorname rol speelt en zal blijven spelen. Het economische herstel is in China sneller op gang gekomen dan in de rest van de wereld. China ging als eerste land het COVID-tijdperk in, maar door zijn succesvolle lockdownbeleid kwam het ook als eerste uit de crisis.

Wat dat betreft liggen de zaken iets moeilijker in Europa (logistiek en verdeling vaccin). Opvallend is ook de prognose voor India dat het tijdens COVID – net zoals landen in Latijns-Amerika – zeer zwaar te verduren had en nog steeds heeft. De verwachtingen zijn echter dat India, net omwille van COVID en permanente structuurbreuken (versnelling van de digitalisering), mee vooraan in de rij staat om het globale economische herstel van de nodige zuurstof te voorzien. India is reeds enige tijd een rijzende technologiester aan het firmament, waarbij het land zijn IT-dienstverlening zeer succesvol exporteert. En net die IT-sector is van uitzonderlijk belang voor het bbp van India.

De Chinese draak heeft tevens een belangrijke agenda in de stijgers staan. De afgelopen jaren waren er heel wat verwikkelingen onder de Trump-administratie, zoals handelsoorlogen en technologie-oorlogen tussen beide landen. Maar China is niet bij de pakken blijven zitten, integendeel. In 2015 lanceerde het de campagne ‘Made in China 2015-2025 (MiC)’.

De doelstelling is om op IT-vlak te kunnen concurreren met de rest van de wereld en zelfvoorzienend te zijn. China investeert dus massaal in verschillende IT-sleutelsectoren zoals halfgeleiders en heeft reeds wereldleiders op het vlak van bijvoorbeeld mobiele telefonie (Huawei, Xiaomi) en zoekmachines op internet (Baidu). De Chinese staat heeft zo’n 400 miljard USD veil om die doelstellingen te bereiken tegen 2025.

Die focus op IT en mindere afhankelijkheid van de wereld moet niet enkel als een defensieve Chinese reflex geïnterpreteerd worden. Naar aloude Chinese traditie kadert dit in een groter geheel met een langetermijnvisie. Tegelijkertijd met het MiC-initiatief werd een oude handelsroute nieuw leven ingeblazen en zelfs uitgebreid, de ‘Silk Road’. Dat is de voormalige zijderoute waarbij zowel over land als over zee massaal geïnvesteerd wordt in infrastructuur ter bevordering van de handel tussen China en Europa. De ‘Silk Road’ is dus in volle ontwikkeling en verschillende initiatieven kwamen al tot stand, zoals het treintransport vanuit China naar Europa, België en zelfs tot in de haven van Antwerpen. Kortom, de Aziatisch draak staat weldra voor de Europese poort!