Navbar logo new
Macroscoop: Hoelang nog?
Calendar12 Oct 2020
Thema: Macro

Door Clément Inbona, Fund Manager La Financière de l'Echiquier.

Als een beer die uit zijn winterslaap ontwaakt, laat Donald Trump na een periode van gedwongen afwezigheid opnieuw van zich horen. Maar hoelang nog?

Alles begon toen de Amerikaanse president op 2 oktober liet weten besmet te zijn met covid-19 en in quarantaine te gaan. Daags nadien, als een donderslag bij heldere hemel, werd de man die de gezondheidsimpact van de pandemie altijd bewust heeft geminimaliseerd, naar het militaire ziekenhuis Walter Reed overgebracht. De weinige informatie die over zijn toestand werd vrijgegeven was geruststellend, maar dat hij behandeld werd met een nog experimentele stof riep toch de vraag op hoe ernstig zijn symptomen waren. Drie dagen later verliet Donald Trump – tot ieders verrassing – het ziekenhuis om zich af te zonderen in het Witte Huis.

Te oordelen naar de video's die hij op Twitter verspreidt, is zijn fysieke gezondheidstoestand alvast opperbest. De rest is een ander verhaal. De gewonde beer toont zijn klauwen – zo vaak en zo fel dat zijn tegenstrevers voorstellen om een onderzoekscommissie in het leven te roepen die moet nagaan of hij wel bekwaam is om zijn ambt uit te oefenen.

Trump lijkt uit het lood geslagen door een campagne waar hij maar geen vat op krijgt. De toch al wankelende president krijgt de ene na de andere voor de Republikeinen ongunstige peiling over zich heen. Het lijkt niet langer uitgesloten dat de Democraten een aardverschuiving veroorzaken en behalve het presidentschap en het Huis van Afgevaardigden ook de Senaat in handen krijgen...

Sinds hij het ziekenhuis heeft verlaten, rijgt Donald Trump de vlagen van woede en onverwachte wendingen aan elkaar. Hij kondigde aan de stekker uit de moeizame onderhandelingen over een herstelplan te trekken, om enkele uren later op zijn stappen terug te keren en gerichte maatregelen voor kleine ondernemingen en kwetsbare gezinnen in het vooruitzicht te stellen. De beslissing van de gezamenlijke campagnecommissie om het debat op 15 oktober virtueel te houden, deed Trump uit zijn vel springen. In een campagne die sowieso weinig directe interactie met het volk behelst, zou het geen verrassing zijn als hij ook daarover nog van gedachten verandert.

De financiële markten lijken intussen immuun voor het impulsieve karakter van de Amerikaanse president. De volatiliteit van de aandelenkoersen neemt sinds enkele dagen overigens fors af, een teken dat de zenuwachtigheid van de president niet overslaat naar de markten, waarschijnlijk omdat een ruime en nauwelijks te betwisten zege voor Joe Biden steeds meer binnen handbereik ligt. In dat scenario gaan de bears – de 'beren', een benaming voor pessimistisch gestemde beleggers – zowel in de politieke als de financiële sfeer vanaf november wellicht in winterslaap.

De verrassende uitslag van de verkiezingen in 2016 ligt echter nog vers in het geheugen. Laten we het vel van de beer dus niet verkopen vóór hij geschoten is...