Navbar logo new
Macroscoop: Na de roes
Calendar14 Sep 2020
Thema: Macro

Door Alexis Bienvenu, Fund Manager La Financière de l'Echiquier.

De Nasdaq en de S&P 500 hebben de hele zomer lang de records aan elkaar geregen. Tot 2 september. Sindsdien is de markt ten prooi aan turbulentie. Daarbij verloor de Nasdaq al bijna 10%. TESLA ging 25% achteruit[1], zonder dat er noemenswaardig nieuws was te melden over het bedrijf. Op dergelijke records volgt vaak een pijnlijke fase van ontnuchtering. In Europa is de kater milder, maar daar was de markt dan ook minder fors gestegen.

Komt er daarmee een einde aan de haussemarkt? Californië brandt, China verdrinkt en India wordt overspoeld door het coronavirus. Het regent faillissementen, fake news is alomtegenwoordig en de verdeeldheid in de Verenigde Staten is groter dan ooit. De onderhandelingen over de brexit zijn op sterven na dood en in Europa zit het aantal besmettingen opnieuw in de lift. Is er een forse correctie op komst?

Enkele factoren die beleggers op korte termijn gunstig stemden, hebben inderdaad aan kracht ingeboet. We hebben al heel wat positieve verrassingen achter de rug. Om te beginnen is de epidemie in de Verenigde Staten gestabiliseerd. De daling van de dollar was gunstig voor de Amerikaanse beurs en de opkomende markten. En na een periode waarin de winstverwachtingen fors zijn verlaagd, stond het afgelopen resultatenseizoen in het teken van opwaartse herzieningen voor de komende twaalf maanden.

Er zijn ook enkele duidelijk zichtbare risico's die de markten bedreigen, in de eerste plaats de waarderingen in de technologiesector. Ondanks de recente koersdalingen en de sterke winstcijfers haalt de Nasdaq nog altijd de hoogste waarderingen (op basis van de koers-winstverhouding) in zowat twintig jaar.

Dat de markt in die context wat gas terugneemt, is niet abnormaal. Oordelen dat er reden is voor paniek, zou echter kortzichtig zijn. De centrale banken hebben zich in hun recentste verklaringen immers verruimend opgesteld. De Federal Reserve zal tijdens haar vergadering op 16 september meer informatie geven over de consequenties van haar nieuwe inflatiedoelstelling, die tot gevolg heeft dat het beleid op lange termijn verder zal worden verruimd.

De ECB liet recentelijk weten dat ze zal ingrijpen mocht de stijging van de euro de inflatievooruitzichten drukken. In het kielzog van de Fed blijven centrale banken overal ter wereld het monetaire beleid (verder) verruimen. De zee van liquiditeit zwelt nog altijd aan. Zelfs als de winstverwachtingen niet zouden verbeteren (wat echter wel het geval is), zou dat op zich de markt al een stevig vangnet bieden, waarop hij comfortabel kan ontnuchteren.

Daar komt nog bij dat beleggers in de Verenigde Staten extra maatregelen verwachten. Wat die zullen inhouden is nog niet duidelijk, maar Donald Trump heeft er alle belang bij een en ander vóór de verkiezingen aan te kondigen. Ook de vooruitzichten voor na de verkiezingen zijn globaal genomen gunstig voor de markt, welke kandidaat het ook haalt. Joe Biden wil weliswaar de belastingen verhogen, maar heeft ook een gigantisch groen herstelplan voor ogen dat grote delen van de Amerikaanse economie zou kunnen ondersteunen. Donald Trump belooft juist de belastingen verder te verlagen. Wat kunnen beleggers op korte termijn nog meer verlangen?

Nu de roes voorbij is, ziet de markt duidelijker met welke risico's de wereldeconomie moet afrekenen, in het bijzonder het toenemende protectionisme en de steeds grotere uitdagingen op milieu- en maatschappelijk vlak. Niets wijst er echter op dat de drijvende krachten achter zijn lange opmars zijn uitgeput. Na een zware kater volgt al snel het verlangen naar een nieuwe roes.

[1] Per 10/09/2020.