Navbar logo new
MACROSCOOP : "Covid-19: van sprint naar marathon"
Calendar22 Jun 2020
Thema: Macro

Door Clément Inbona, fondsbeheerder.

Ruim zes maanden nadat in China de eerste besmettingen opdoken, is de race tegen het virus van een korte sprint beetje bij beetje uitgegroeid tot een langeafstandsrace. De sporen die deze uitdaging nalaat, zullen nog jaren zichtbaar zijn, zowel in de volksgezondheid als in de economie.

Op gezondheidsgebied lijken de Europese landen de eerste horde goed te hebben genomen. Dankzij de lockdown zijn ze erin geslaagd de eerste golf af te toppen en de epidemie terug te dringen, maar elders in de wereld is de situatie anders. In april stagneerde het wereldwijde aantal bevestigde besmettingen per dag een poosje rond de 80.000, maar sindsdien stijgt het onophoudelijk.

Op dit ogenblik komen er elke dag zo'n 140.000 besmettingen bij. Het leeuwendeel daarvan doet zich voor in de opkomende landen – Brazilië, India, Chili, Indonesië – maar één ontwikkeld land vormt op die regel een uitzondering: de Verenigde Staten. Het aantal nieuwe besmettingen blijft er al twee maanden stabiel rond 25.000 per dag. We kunnen er niet omheen: de aanbevelingen die de WHO al in maart publiceerde – 'zoeken, testen, afzonderen, verzorgen' – doen de economie pijn, maar zijn wel doeltreffend.

Landen die er lichtzinnig mee zijn omgesprongen (Verenigde Staten, Brazilië) of ze te laat hebben doorgevoerd (Verenigd Koninkrijk, Zweden), betalen daar vandaag een hoge gezondheidsprijs voor.

Tot eind maart bepaalde de ontwikkeling van de pandemie het verloop van de financiële markten, maar nadien niet meer. Toen de razendsnelle verspreiding van het virus over de hele wereld niet te stuiten bleek, hebben overheden en centrale banken een beleid opgezet waarnaast de dopingcocktail van de gemiddelde wielrenner eind jaren 1990 verbleekt: monetaire liquiditeitsinjecties, massale steun voor tijdelijk werklozen, belastingverlagingen en waarborgen voor kredieten.

De effecten daarvan zijn al merkbaar. De afgelopen weken vielen heel wat cijfers beter uit dan economen hadden voorspeld. In Frankrijk, bijvoorbeeld, heeft het INSEE (nationale bureau voor de statistiek) de omvang van de recessie in het vierde kwartaal verlaagd naar -17% op jaarbasis, terwijl het eerder uitging van -20%. Ook de Europese en Amerikaanse consumenten verrasten in positieve zin door vanaf mei meer uit te geven dan verwacht. Net als in de sportwereld is vertrouwen minstens even belangrijk als fysieke kwaliteiten.

Bij het begin van de crisis kreeg het een flinke knauw, maar nu wint zowel bij consumenten als bij bedrijven het vertrouwen opnieuw aan kracht. Dat is een belangrijk signaal dat het herstel versnelt, en dat hebben de financiële markten goed opgepikt.

Uiteraard ligt er nog een hobbelige en bochtige weg voor ons, maar de dopingmix die de wereldeconomie toegediend heeft gekregen, blijft zowel fysiologisch als psychologisch invloed uitoefenen. Op korte termijn zullen de markten ongetwijfeld enthousiast reageren. Op langere termijn zal het waarschijnlijk zaaks zijn de bijwerkingen van de behandeling te bestrijden, zoals een structurele stijging van de werkloosheid en een toename van de ongelijkheid. Het lijdt geen twijfel dat de dokters Powell, Lagarde, Macron, Merkel en hun confraters nieuwe remedies zullen testen om deze ongeziene uitdaging te lijf te gaan.