Navbar logo new
Actief aandeelhouderschap: stemmen bij volmacht en ESG-engagementactiviteiten
Calendar01 Jul 2020
Thema: ESG
Fondshuis: Pictet

Een verantwoordelijke belegger oefent zijn stemrechten uit in het belang van de klanten en gaat de dialoog aan met ondernemingen en overheidsemittenten.

Als actief beheerder zijn wij er sterk van overtuigd dat overwegingen op het gebied van milieu, maatschappij en bestuur (ESG) ons kunnen helpen om betere beleggingsbeslissingen voor de lange termijn te nemen voor onze klanten. Bovendien geloven wij in het benutten van de kracht van beleggers om positieve veranderingen teweeg te brengen. Dat houdt in dat wij onze stemrechten systematisch uitoefenen in het belang van onze klanten en dat wij rechtstreeks in contact treden met de ondernemingen waarin wij beleggen wanneer we vragen hebben rond ESG.

In ons laatste active ownership report presenteren wij kerncijfers en geven wij commentaar bij onze activiteiten op het gebied van stemmen bij volmacht en ESG. Wij kijken ernaar uit om onze activiteiten op het gebied van actief aandeelhouderschap in 2020 voort te zetten, zowel bilateraal als in samenwerking met partners uit de sector.

"Wij zijn van mening dat het benutten van de kracht van beleggers om positieve veranderingen teweeg te brengen, bijdraagt aan een duurzamere vorm van kapitalisme."

Betrokkenheid bij bedrijfsemittenten

Via ons engagementprogramma richten wij ons op ondernemingen met materiële ESG-tekortkomingen om hen aan te moedigen hun beleid, praktijken en rapportering af te stemmen op de gevestigde 'best practices' in de sector.

166 bedrijven betrokken bij ESG-aspecten in 2019

Esg beleggen

Bron: Sustainalytics, Pictet Asset Management, december 2019

Voorbeelden betrokkenheid bij bedrijven: ESG in actie

Duits energiebedrijf over milieu- en sociale kwesties

We zijn begin 2019 met dit bedrijf begonnen, vooral om het onder druk te zetten zijn kolen- en bruinkoolactiva te verkopen. In de loop van het jaar heeft het bedrijf zijn activa geroteerd naar hernieuwbare energiebronnen en heeft het zich ertoe verbonden om tegen 2040 koolstofneutraal te zijn.

Na meerdere bilaterale en samenwerkingsbijeenkomsten (via CA100+) heeft het bedrijf aanzienlijke vooruitgang geboekt op een aantal engagementsdoelstellingen:

Klimaatverandering

- is begonnen te werken met het Science Based Target Initiative (SBTI) om het verschil te beoordelen tussen de eigen CO2-reductiedoelstellingen van het bedrijf en de doelstellingen van het Akkoord van Parijs.
- heeft zich ertoe verbonden zijn rapportering beter af te stemmen op de aanbevelingen van de Taskforce on Climate Related Financial Disclosures (TCFD). - begon te overwegen om de beloning van het management te koppelen aan de klimaatdoelstellingen.
- lanceerde een wereldwijde evaluatie van de klimaatgerelateerde lobbypraktijken om ervoor te zorgen dat die in overeenstemming zijn met de eigen klimaatstrategie van het bedrijf.

Canadees materialenbedrijf op het gebied van corporate governance

In 2019 hebben we met dit bedrijf samengewerkt om te voorkomen dat een meerderheidsaandeelhouder het bedrijf zou verwerven tegen een naar onze mening onredelijk goedkope prijs.

We bespraken de kwestie met andere langetermijnaandeelhouders om hun standpunten beter te begrijpen en over onze bezorgdheid van gedachten te wisselen. We hebben rechtstreeks contact opgenomen met het bestuur van het bedrijf samen met de externe consultant, en de zaak werd besproken in een Canadese krant.In juni 2019 hebben we de laatste overname van het bedrijf ter plaatse bezocht om met eigen ogen te zien of dit de overeenkomstige koersdaling van het aandeel rechtvaardigde.

We ontmoetten de CEO van het bedrijf en de VP Finance & Strategy om de beweegredenen en de activiteiten daar te bespreken. Dat heeft ons alleen maar gesterkt in onze overtuiging dat de koersdaling van het aandeel ongerechtvaardigd was. Daarom hebben we bij de aankondiging van een overname met nadruk aan het bestuur gemeld dat we geen voorstander waren van de deal, vooral niet tegen de bestaande biedprijs.

Toen de minderheidsaandeelhouders gevraagd werd te stemmen over het mogelijke overnamebod, stemde ons beleggingsteam tegen de deal. Het bod ging niet door vanwege de weerstand van de aandeelhouders en daarom hebben wij ons doel bereikt en is het engagement afgesloten.

Dialoog met overheidsemittenten Voor onze beleggingsstrategieën voor staatsobligaties uit opkomende markten zijn ESG-factoren geïntegreerd in de landenrisicomodellen. Een gerichte dialoog met overheidsemittenten maakt deel uit van onze actief aandeelhouderschap.

In 2019 werkten we samen met EMpower, een gerespecteerde en innovatieve wereldwijde filantropische organisatie die zich richt op jongeren in opkomende economieën, om hun analyse en begrip van duurzaamheidskwesties op de lange termijn te verbeteren.

Brazilië: ESG in actie

In 2019 organiseerde onze macro-economische strateeg een due-diligencereis naar Brazilië om de unieke politieke en economische uitdagingen beter te begrijpen en inzicht te krijgen in specifieke sociale ontwikkelingsproblemen. Ons onderzoek toonde aan dat er problemen zijn met de kwaliteit van de uitgaven voor onderwijs en met de diversiteit en inclusie binnen het onderwijs. Uit gesprekken met het ministerie van Economische Zaken blijkt dat de huidige regering het Braziliaanse ondernemingsklimaat wil verbeteren en de langetermijngroei voor het land wil veiligstellen. Dat is een voorbeeld van de positieve feedbackloop tussen het verbeteren van ESG-aspecten en de algehele kredietwaardigheid van een overheidsemittent.

Onze voortdurende analyse en dialoog met betrekking tot deze kwesties gaat verder dan de due-diligencereizen naar landen, en soms hebben we de mogelijkheid om samen te werken met andere beleggers die onze zorgen delen. Zo heeft Pictet Asset Management in 2019 een Investor Statement on Deforestation and Forest Fires in the Amazon ondertekend.