Navbar logo new
Miljarden van Bezos voor de klimaatverandering
Calendar28 Apr 2020
Thema: ESG
Fondshuis: Pictet

Steve FREEDMAN, Senior Product Specialist, Thematic Equities Team, Pictet Asset Management

De oprichter van Amazon, Jeff Bezos, heeft 10 miljard US dollar opzij gezet om de klimaatverandering te bestrijden. Als hij de grootst mogelijke impact wil hebben, moet hij het geld hier investeren.

Als u 10 miljard dollar had om te investeren in de bestrijding van de klimaatverandering en de bescherming van onze planeet, waarvoor zou u dat geld dan zetten? Dat is de vraag die Amazon-topman Jeff Bezos zich stelt sinds hij precies dat bedrag in zijn nieuwe filantropische ‘Earth Fund’ heeft gestopt.

Van de futuristische (zoals drones die windenergie opwekken) tot de prozaïsche (waterdrukmeters die lekkages in leidingen opsporen), er is een toenemend scala aan levensvatbare milieutechnologieën waarvoor hij dat geld zou kunnen gebruiken.

Op basis van onze eigen ervaring van 20 jaar met thematisch impactbeleggen denken wij dat de volgende drie gebieden bijzonder goed geplaatst zijn om te profiteren van de miljarden van Bezos.

Hout van de toekomst

Er is nood naar meer onderzoek naar geavanceerde materialen op basis van hout voor de bouw. Traditionele bouwmaterialen zoals cement en staal zijn zeer energie-intensief om te produceren. Op hout gebaseerde bouwmaterialen, daarentegen, hebben niet alleen minder energie nodig om te produceren, maar kunnen ook, en dat is nog belangrijker, fungeren als koolstofopslag voor de duur van hun bestaan. Dat biedt de materiaalkunde dus een enorme kans om steeds meer nieuwe toepassingen te vinden voor geavanceerde materialen op basis van hout in de stadsbouw, ter vervanging van staal en cement. De markt voor gemanipuleerd hout zal naar verwachting groeien met een samengesteld jaarlijks groeipercentage van 25 procent.1 Omdat de ontwikkeling zich nog in een vroeg stadium bevindt, zou meer financiering voor zowel fundamenteel als toegepast onderzoek welkom zijn.

Schone batterijen

Het ontbreekt de sector van schone energie niet aan investeringen, maar een gebied dat onderbelicht is gebleven, is de opslag van die energie. Alleen al in de VS zal naar schatting 120 gigawatt aan energieopslag nodig zijn in 2050 – vijf keer meer dan nu beschikbaar is.2 Het onderzoek moet zich ook richten op het verbeteren van de ecologische voetafdruk van batterijen (met name lithium-ion) en op het verbeteren van de recycleerbaarheid ervan. H

oewel er vooruitgang is geboekt op het gebied van opslag op vrij korte termijn, vereist de integratie van hernieuwbare energie op grote schaal in het elektriciteitsnet robuuste oplossingen voor opslag op langere termijn, gedurende enkele maanden om weer een buffer te creëren voor seizoensgebonden schommelingen in de productie en het verbruik van energie. Waterstofopslag kan, als het geperfectioneerd kan worden, een haalbare oplossing zijn om overtollige hernieuwbare energie op te slaan.

Groene kunststoffen

Plastic heeft een imagoprobleem. Het is moeilijk te recyclen, wordt niet gemakkelijk afgebroken en kan dodelijk zijn voor dieren in het wild op het land en in de zee. In plaats van het helemaal af te schaffen, moeten we het product groener maken.

Bioboom

Biologisch afbreekbare kunststoffen: gegevens over de wereldwijde marktwaarde en prognose van 2018 tot 2027 (miljard USD)

Esg beleggen plastic

Bron: Markets and markets, 2019

Dat betekent dat we bruikbare, biologisch afbreekbare kunststoffen moeten ontwikkelen om de huidige kunststoffen op basis van fossiele brandstoffen te vervangen. Die geven CO2 vrij in de atmosfeer als ze na gebruik worden verbrand, of ze vervuilen ecosystemen als ze worden achtergelaten om te worden afgebroken. De huidige bioplastics zijn een verbetering, omdat ze de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen verminderen.

Maar veel bioplastics zijn zo gesynthetiseerd dat ze chemisch gelijkwaardig zijn aan conventionele kunststoffen, wat betekent dat ze aan het eind van hun levenscyclus dezelfde negatieve impact op het milieu hebben. Vandaar de noodzaak om biologisch afbreekbare kunststoffen te ontwikkelen die precies de juiste snelheid van biologische afbraak hebben voor elke specifieke toepassing. Tegen 2027 zal de waarde van de wereldwijde markten voor biologisch afbreekbare kunststoffen naar verwachting 12,4 miljard US dollar bedragen – een verviervoudiging in een decennium.3

Naast de ontwikkeling van nieuwe technologieën moeten we de wereld om ons heen en onze impact daarop beter begrijpen. Daarom zou onderzoek naar ecosysteemdiensten – de voordelen die we uit de natuurlijke omgeving en gezonde ecosystemen halen – uiterst nuttig zijn.

Door een algemeen aanvaarde reeks ecosysteemdiensten te identificeren en er een waarde aan toe te kennen, kunnen we de inspanningen voor het behoud van de natuur beter focussen en investeringen in groene infrastructuur stimuleren. Een gebrek aan inzicht in wat er moet worden behouden, en hoe en waarom, heeft het moeilijk gemaakt om dergelijke initiatieven te coördineren.

[1] Allied Market Research, "Engineered wood market overview, 2016-2022"
[2] NREL, "Renewable electricity futures study"
[3] Markets and Markets, "Biodegradable plastics market - global forecast to 2023".